En ny rapport varnar för att smarta tv-apparater kan användas för att spionera i ditt hem. Att de samlar in känslig information.
Smart-tv: En spion i vardagsrummet?
Mest läst i kategorin
Streamingindustrin, inklusive tillverkare av smarta tv-apparater och streamingtjänster, har skapat ett “övervakningssystem” som undergräver konsumentskyddet, skriver Ars Technica.
Rapporten, som skickats till den amerikanska motsvarigheten till Konsumentverket, hävdar att företagen samlar in mer data om tittarna än någonsin förr, vilket framgår av rapporten från Center for digital democracy.
Ny teknik –nya risker
Streamingtjänsternas popularitet har lett till ny teknik som möjliggör omfattande datainsamling. Rapporten pekar på oroväckande trender, bland annat användningen av “cookie-lösa ID:n” och “identitetsgrafer”.
Dessutom används avancerade metoder för att rikta reklam. Dynamisk produktplacering, där nya scener med produkter kan läggas till i realtid, är ett exempel.
Generativ AI används också för att skapa personliga annonser.
Läs också: Se upp: Robotdammsugarna spionerar på dig
Läkemedelsreklam och politisk manipulation
Rapporten uttrycker oro över riktad reklam för läkemedel. I USA, där direktreklam för läkemedel till konsumenter är tillåtet, har denna typ av marknadsföring kritiserats.
En annan farhåga är att datainsamlingen kan användas för politiska syften. Genom att samla information om tittares politiska åsikter kan politiska kandidater skapa “dolda personliga kampanjer”.
Diskriminerande effekter
Svarta, latinamerikanska och asiatisk-amerikanska tittare i USA är särskilt utsatta för riktad reklam.
Detta beror på att dessa grupper är snabba med att anamma nya digitala tjänster.
Rapporten varnar för att detta kan leda till diskriminering och att dessa grupper kan bli måltavlor för desinformation.
Krav på reglering
Rapporten uppmanar myndigheterna att undersöka streamingindustrin och införa regleringar.
De föreslår bland annat att man utreder hur generativ AI används i reklam och begränsar användningen av känslig information.
“Varannan svensk vill ha AI-funktioner som underlättar vardagen”
Blir AI-funktioner i din mobiltelefon? Vi ställde fem frågor till Anders Elmby, som är Nordenchef för mobildivisionen på världens största
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.