Dagens PS

Slutförvaring: Nu avgörs den eviga frågan

SKB
Det går inte att prata om kärnkraftens positiva egenskaper utan att lyfta frågan om slutförvaring. Det som ska hanteras i en oöverskådlig tid, utan att riskera omgivningens väl. (Foto: SKB)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Har du någon tänkt på var vi ska göra av allt avfall från kärnkraften? Hur det ska förvaras utan risk för omgivningen? Snart vet vi hur svensk slutförvaring av kärnbränsle blir.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen gav 2022 Sveriges kärnbränslehantering AB tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.

Ärendet närmar sig nu huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen där villkoren för slutförvaret och inkapslingen fastställs. Snart vet vi hur det svenska avfallet från kärnkraften ska förvaras i hundratals generationer, skriver Svensk Kärnbränslehantering i ett pressmeddelande.

Forskat på lösning i 40 år

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, sköter hanteringen av kärnkraftverkens radioaktiva avfall. I över 40 år har SKB forskat och utvecklat en lösning för den omdiskuterade slutförvaringen – en metod man kallas KBS – 3.

“Vi bidrar till en fossilfri elproduktion och ett hållbart samhälle”, säger kommunikationschef Anna Porelius på SKB.

Dags för slutförvaring

“Vi har redan idag ett system av anläggningar i drift men för att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag behöver vi bygga anläggningar för att kapsla in och slutförvara kärnbränslet som de svenska reaktorerna producerat”, fortsätter Anna Porelius.

“Innan vi kan börja bygga krävs en miljödom från Mark- och miljödomstolen samt en godkänd säkerhetsredovisning från Strålsäkerhetsmyndigheten.”

Mer om slutförvaret av använt kärnbränsle och inkapslingsanläggningen

Forsmark i Östhammars kommun är platsen som valdes för slutförvaret efter noggranna platsundersökningar. Förvaret kommer att ligga på 500 meters djup i 1,9 miljarder år gammalt berg. Slutförvaret ska rymma 12 000 ton använt kärnbränsle vilket kommer att kapslas in i cirka 6000 kopparkapslar och deponeras i tunnlar som sträcker sig över sex mil under jord.

Runt kapslarna kommer ett lager av bentonit fyllas som fungerar som en buffert och skyddar mot mindre rörelser i berget. Inkapslingsanläggningen ska byggas i anslutning till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab i Oskarshamns kommun. Bränslet kommer att tas upp ur mellanlagret, kapslas in i kopparkapslar i Oskarshamn och fraktas med det specialbyggda fartyget Sigrid till slutförvaret i Forsmark för deponering.

SKB hoppas kunna påbörja byggandet av slutförvaret under 2020-talet för att kunna börja tas i bruk ca tio år senare. Fullt utbyggt kommer slutförvaret vara någon gång under 2080 talet.

Källa: Svensk Kärnbränslehantering AB

ANNONS

Läs även: Akut personalbrist – kärnkraften i kris. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]