Storbritannien planerar nytt regelverk där användare helt kan välja bort kakor. Ett sådant reformpaket gör att landet får helt andra dataskyddslagar än EU, och det kan leda till problem.
Slut på brittiska kakor – nytt regelverk efter Brexit?
Mest läst i kategorin
Meddelanden om att godkänna kakor från olika webbsajter är något dataanvändare har fått vänja sig vid. Nu tittar Storbritannien på ett ramverk där användarna i stället ska få bestämma om de alls vill tillåta kakor. Det skulle minska antalet meddelanden ordentligt, enligt CNBC.
Olika datastandard
Brexit möjliggör andra dataskyddslagar jämfört med EU-länderna. Ändringarna kan å andra sidan göra saker och ting krångligare. Det krävs till exempel att företag har olika datastandarder för EU-länder och det egna landet.
Om de brittiska reglerna hamnar alltför långt från EU-reglerna kan det hota den så kallade “adekvata skyddsnivån”.
Höjda böter för störande samtal
“EU:s beslut om adekvat skyddsnivå kräver inte att länder har samma regler”, säger en talesman för regeringen till CNBC. “Vår inställning är att de här reformerna är helt kompatibla med att upprätthålla det fria flödet av personliga data från Europa”.
Man föreslår också att böter för störande samtal höjs. I dag är det maximalt 500 000 pund (knappt 6,2 miljoner). I stället ska högsta summan av 4 procent av ett företags globala omsättning eller 17,5 miljoner gälla.
Sparar pengar åt företagen
Mindre företag ska inte heller behöva ha särskilda dataskyddsombud. Om företagen själva “kan hantera risker effektivt”, ska det duga, enligt förslaget.
Regeringen säger att reformerna minskar byråkratin, och sparar 1 miljard pund (12,4 miljarder kronor) för företagen under en tioårsperiod.
Problem internationellt
Att helt ta bort meddelanden om att tillåta kakor kan innebära problem för brittiska bolag, enligt Cillian Kieran, vd för datasäkerhetsföretaget Ethyca.
“Det kan till exempel innebära att en internationell marknad bara är öppen för brittiska företag om de tar extra steg för att garantera dataskydd, som att begränsa datainhämtning eller behandla data i ett annat land”, säger han till CNBC.
Läs även: USA varnar Boris Johnson: Riskera inte Långfredagsavtalet
Läs även: Risk för handelskrig mellan EU och Storbritannien
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.