Lätt att bli förälskad i ny teknik? Absolut. Lätt att bli för förälskad? Definitivt. Här är de sex mest hajpade teknikerna inom IT. Det som fortfarande lovar mer än de håller…
Sex mest överhajpade IT-trenderna
Mest läst i kategorin
It-världen är fylld av ny teknik som har potential att förändra vårt sätt att leva och arbeta, konstaterar Jeff Wong, global innovationschef på EY.
Tricket, menar han, är att se varje teknik för vad den verkligen är. Inklusive dess potentiella fallgropar och nackdelar tillsammans med dess utlovade potential.
IDG redovisar några företags IT-chefers syn på vilka tekniker de anser vara överhajpade idag och hur man kan anpassa förväntningarna på varje teknik.
Här är deras svar på vilka de mest överhajpade trenderna är idag.
1. Metaversum
Många IT-chefer ser metaversum som den mest överhajpade tekniken. De säger att entusiasterna, inklusive leverantörer som har intresse av att främja tekniken, skapat en känsla av att metaversum kommer att få oss alla att leva i en ny digital värld.
Den bilden köper de inte.
Kan det bli bra? Ja, det är möjligt. Men så många andra saker måste förändras för att det ska fungera, säger Bob Johnson, CIO vid American University of Paris.
De har en del fantastiska tillämpningar, men de förändrar inte vårt sätt att leva. Om vi tror på Hollywood-perspektivet skulle metaversum förändra allt, men det som är osynligt, all teknisk infrastruktur, kan inte hänga med. Så jag tror inte att metaversum på kort sikt kommer att förändra våra liv.
Marcelo De Santis, digitalchef på teknikkonsultföretaget Thoughtworks North America, skyller hajpen på ”en kombination av lanseringar från jättar inom sociala medier och liknande, plus den framväxten av NFT:er – en tveksam tillämpning av blockkedjeteknik”.
Han menar att cheferna måste få ett bättre grepp om själva tekniken och dess potential.
Jag tror att vi behöver klarhet inte bara om vad metaversum är, utan också om hur vi ser på dess utveckling. Vad är möjligt i dag, i morgon och i övermorgon, säger han.
2. Blockkedjan
IT-cheferna ser även blockkedjetekniken som överhajpad. De konstaterar att den inte har lyckats vara så omvälvande eller ens så användbar som man hoppats, trots att det snart gått ett decennium sedan den började användas.
Till en början lät namnet blockchain ganska coolt och blev snabbt ett modeord som väckte intresse och nyfikenhet, säger Josh Hamit, CIO på Altra Federal Credit Union och medlem av ISACA:s arbetsgrupp för nya trender.
I praktiken har det dock visat sig vara svårare att identifiera konkreta användningsområden för blockkedjan.
3. Web3-teknik i allmänhet
Greg Taffet, CIO på Taffet Associates, började sin lista med blockkedjan men utökade den snabbt till att omfatta kryptovalutor och NFT:er – båda möjliggjorda av blockkedjan – samt decentraliserade autonoma organisationer, DAO:er.
“Allt är överhajpat”, säger Greg Taffet.
Beviset, tillägger han, finns i vissa chefers brådska att implementera tekniken utan bra användningsfall.
Företagen vill inte hamna på efterkälken medan de funderar på hur de ska använda tekniken på rätt sätt för sitt företag. Så de går vidare med projekt innan de har fastställt om det finns bättre eller alternativa tekniker som de bör använda, säger han.
Men han anser ändå att potentialen för Web3 är enorm. Han arbetar med flera projekt för smarta städer där Web3-teknik används.
Vi har valt ut specifika tekniker för olika delar av projektet för att se till att de används på rätt sätt, säger han.
Men han har haft problem med att hitta personer som både har den tekniska kunskapen om och den affärsmässiga erfarenheten av tekniken.
Han menar att den bristen bidrar till hajpen som omger Web3-tekniken.
4. Moln och molnbaserade lösningar
Många företag har påskyndat migrationen till molnet på senare tid, särskilt sedan pandemins utbrott. Och även om det strategiska värdet är tydligt, anser flera IT-chefer att molnet är en överhajpad teknik.Orsaken? Alltför många företag flyttar bara sin kod till molnet utan att modernisera lösningarna.
Följden blir att it-avdelningarna inte ser några av de fördelar som de fått höra att molnet ger.
Vi ser lösningar som lyfts och flyttas från datacentret till molnet. Utan att dra nytta av de verkliga fördelarna som molnet ger. Organisationer blir förvånade när de flyttar till en molnlösning och stöter på samma klumpiga, icke skalbara problem som de såg i datacentret, sammanfattar Encore Capital Groups IT-chef Monique Dumais-Chrisope.
5. Artificiell intelligens
I sin rapport Thriving in an AI World frågade KPMG nästan 1 000 chefer om deras tankar kring artificiell intelligens och fann att 74 procent anser att användningen av AI är mer hajp än verklighet just nu.
Många delar den uppfattningen.
Folk framställer det som en magisk svart låda som bara gör saker och ting rätt, men jag är genast skeptisk eftersom jag känner till teknikens begränsningar, säger Matt Nerney, CIO på TPP Global Services.
Matt Nerney, liksom andra it-ledare, bestrider inte att AI är en kraftfull teknik. Men, säger han, AI kräver mycket resurser, inklusive stora datamängder för att träna den och datavetare för att hantera den.
Att implementera AI är tidskrävande och i slutändan bygger det fortfarande på mönstermatchning, konstaterar Nerney.
6. Plattformar för samarbete
Vi övergick till distansarbete under pandemin och fortsätter nu att möjliggöra arbete på distans. Då har en mängd samarbetsverktyg skapats för att hjälpa de anställda att få jobbet gjort.
Men Eric Johnson, IT-chef för Momentive, tycker inte att dessa tekniker ger alla de fördelar man hoppats på.
Vi har översköljts av alla möjliga samarbetsverktyg. De är mycket lovande, men jag tycker att de i och med trycket kring distansarbete och hybridarbete verkligen börjar bli överhajpade, säger han.
Hela avsikten med samarbetsverktyg är att hjälpa de anställda att bli effektivare, mer engagerade och få jobbet utfört bättre, men när man införde alla tänkbara användningsområden så motverkade de nästan effektiviteten eftersom man måste börja hoppa mellan 12 olika verktyg för att få jobbet utfört, påpekar Johnson.
Eric Johnson förväntar sig att marknaden kommer att konsolideras, där större plattformslösningar förvärvar några av de bästa uppstickarlösningarna för att kunna erbjuda en enda mjukvaruprodukt som skapar en mer komplett och sömlös samarbetsplattform.
Det är först då, säger Johnson, som tekniken kommer att börja leva upp till all sin hajp.
Läs även: Dystert år för it-säkerhet – men det värsta återstår
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.