Dagens PS

Samarbete minskar miljöpåverkan i Stockholms stad

Bergmaterial återanvänds Stockholms stad
Det bergmaterial som genereras är den nya tunnelbanan byggs i Stockholm ska användas som utfyllnad i stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden. (Foto: Stockholms stad)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 29 sep. 2021

Stockholms stad och Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana samarbetar för att återanvända bergmaterial från tunnelbanebygge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När den nya tunnelbanan byggs i Stockholm genereras bergmaterial och nu påbörjar Stockholms stad ett långsiktigt samarbete med Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana för återanvändning av bergmaterialet.

Stadsutvecklingsprojektet i Norra Djurgårdsstaden ska använda bergmaterialet som utfyllnad när nya kvarter och gator byggs. Materialet kommer att transporteras med båt för att minska antalet lastbilstransporter genom Stockholm city och det första materialet, som kommer från arbetstunneln på Blasieholmmen, ska transporteras vid årsskiftet.

“Genom att använda båt för transport kan många lastbilstransporter sparas genom Stockholms city och det möjliggör dessutom att vi kan återanvända bergmaterial som utfyllnad i stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden. Bergmaterial är ett mycket användbart material när staden växer. Genom det här samarbetet minskar vi både klimatpåverkan och återvinner material lokalt i Stockholm”, säger Fredrik Bergman genomförandechef i Norra Djurgårdsstaden i ett pressmeddelande.

Norra Djurgårdsstaden ska bli fossilfri 2030, vilket innebär att stadsutvecklingsprojektet ställer krav, följer upp, driver innovationsprojekt och söker samarbeten för att kunna utveckla och bygga lösningar som är hållbara och resurseffektiva.

Läs mer: Miljardnota för stockholmarna för hävt avtal om tunnelbanan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]