Dagens PS

Säkerhetschefen: ”Sverige har varit fullständigt naiva"

– De måste ha en vettig miljö, säger Åsa Hedenberg, vd Specialfastigheter. Förhållanden i fulla fängelser är en hälsorisk. (Foto: Rejlers Play)
– De måste ha en vettig miljö, säger Åsa Hedenberg, vd Specialfastigheter. Förhållanden i fulla fängelser är en hälsorisk. (Foto: Rejlers Play)
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers
Uppdaterad: 22 sep. 2020Publicerad: 22 sep. 2020

Efter hot mot blåljus, gängkriminalitet och överfulla häkten står lag och ordning högt upp på politikernas agenda. Åsa Hedenberg, vd Specialfastigheter, svarar på heta frågor om säkerhetsinstitutioner som fängelser och domstolar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under sina sex år som vd för det statliga fastighetsbolaget har Åsa Hedenberg aldrig sett något liknande. Men hon gläder sig över debatten tas upp i samhället just nu, då hon ser ett stort behov av att se över hur det fungerar.

Omoderna byggnader

Specialfastigheter har varit lite hemligare tidigare. Då de äger, utvecklar och förvaltar fastigheter med höga säkerhetskrav vill inte alltid kunden dela med sig om för mycket. Men med det förändrade geopolitiska och kriminella klimatet vill de lyfta frågan om hur säkerhetsfastigheter förvaltas.

Klimatet kräver även ny infrastruktur. Mycket byggdes på 40-, 50- eller 60-talet och uppfyller inte moderna krav. Om nybyggda domstolen i Lund säger hon:

– Salarna där, det är ju filmstudios. Du ska tänka på ljud och ljus, och säkerställa att alla förhandlingar kan filmas på ett bra sätt. Detta så att man kan använda filmerna i en överklagan eller på ett annat sätt.

För fullt för att underhållas

Det omoderna är också en hälsorisk. På några ställen delar 20 personer på två toaletter och duschar. Dels är det en smittorisk, men de fulla fängelserna kan inte heller underhållas. Det blir då också en arbetsmiljöfråga för kriminalvården, som behöver mer pengar.

– Jag tror de flesta inte förstår att straffet handlar om att du är berövad din tid, du är berövad din frihet, men man ska ju ändå ha ett mänskligt förhållande. Vi vill ju inte göra bittra hemska människor som sitter inne.

Gör egna penetrationstester

ANNONS

Att bygga nytt tar flera år. Men med hjälp av typhus och långsiktiga samarbeten med underleverantörer kan ändå Specialfastigheter vara förberedda. De siktar på en investering på 1,2 miljarder kronor per år för att utvecklas och ligga steget före.

Specialfastigheter jobbar tillsammans med andra myndigheter för att testa sin egna säkerhet. Bland annat gör de penetrationstester själva.

– Anlita någon liten buse och ser hur de tar sig in i era system. Då får du själv veta fallgroparna, istället för att låta någon riktig buse göra det.

Läs mer: Årets kraftkvinna: ”Vi behöver dig”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers

Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.

Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers

Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]