Dagens PS

Säkerheten är viktigast vid asfaltläggning – inte priset

Peab vill att säkerheten alltid kommer före priset vid asfaltering av vägar. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 20 apr. 2021Publicerad: 20 apr. 2021

Idag är priset det viktigaste när upphandlingar sker vid asfaltläggning, enligt VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Något som nu Peab Asfalt vill se en ändring på.
“Våra medarbetare har också familjer som vill att de skall komma hem efter arbetsdagens slut”, säger Morgan Johansson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peab vill få till ett förändrat synsätt vid upphandlingar av asfaltläggning och andra vägarbeten. I dag är det priset som styr helt vilka som vinner upphandlingen, det styrks nu av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, som undersökt frågan på uppdrag av Trafikverket. Många in branschen upplever att det tummas alldeles för mycket på säkerheten där den som föreslår åtgärder blir för dyra och mister därmed uppdraget.

“Vi prutar aldrig på pengarna som tillhör trafikanordningskoderna. Dessvärre ser man att vissa företag inte tar upp allt i anbudsskedet och därför tar genvägar vid utförandet vilket är väldigt tråkigt”, säger Morgan Johansson arbetschef på Peab Asfalt.

Lägger förslag till förbättringar

Nu vill Peab att de som jobbar trafiknära och är inblandade i incidenter ska rapportera allt som händer på en gång. Det kan röra sig om att bli träffad av en backspegel från ett förbipasserande fordon eller att någon reagerar negativt på att de utför vägbygget med mera. Nu kommer Peab att lämna in förslag på förbättringar till Trafikverket.

“Vi har ständigt en dialog med beställaren där vi påpekar att överledning eller omledning hade varit det bästa ur arbetsmiljöhänseende, men tyvärr händer det alltför sällan att det ändras till vår fördel”, säger Johansson och fortsätter:

“Det kommer att bli tuffare och tuffare med trafikanterna i framtiden och vi ser att beteendena blir sämre och sämre. Därför är det en absolut nödvändighet att vi flyttar fram våra positioner och ger våra medarbetare en trygg och säkert arbetsmiljö och försöker påverka så gott vi kan”.

Läs mer: Fler branschnyheter från 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]