Dagens PS

Så stal fräck ingenjör Googles topphemligheter

Kina USA Google
Många är de ingenjörer som grunnar på den gåta som Google ändå är. Men vem vågar stjäla från från techjätten? Här kommer svaret. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 mars 2024Publicerad: 07 mars 2024

Kanske har du fantiserat kring hur det vore att lägga vantarna på någon av Googles alla affärshemligheter? Det gjorde även en kinesisk mjukvaruingenjör. Något han bittert kommer få ångra.

ANNONS
ANNONS

Många är förstås de ingenjörer som suktat, men fortsatt lever i ovisshet, när det kommer till den gåta som Google ändå är.

Inte minst då, deras topphemliga infrastruktur och det superdatorcentra som i dag används för att träna stora, komplexa AI-modeller.

Men hur?

Hundratals hemliga filer

Det är precis här den kinesiske medborgaren och mjukvaruingenjören Linwei Ding, även känd som Leon Ding, kommer in i bilden.

En gång anställd på Google åtalas han nu av USA för att ha stulit mer än 500 konfidentiella filer om artificiell intelligens från techjätten. Allt medan han parallellt arbetade för två kinesiska företag.

Under onsdagen greps Ding och åtalades i Kalifornien på totalt fyra punkter. Skulle han dömas väntar fängelse i upp till 10 år samt 250 000 dollar, motsvarande 2,5 miljoner kronor, för varje åtalspunkt.

En bot som torde avskräcka vilken ingenjör som helst.

ANNONS

Senaste nytt

Stal programvara under ett års tid

ANNONS

Så rör det sig också om omfattande informationsstöld, som enligt åtalet ska ha inletts tre år efter att Ding anställts av Google, i maj 2022.

Då började Ding ladda upp programvara från Googles nätverk till ett personligt Google-konto. Eftersom han anställts för att utveckla densamma, fortgick stölden sedan löpande under ett års tid, under vilken Ding tillbringade mycket tid i Kina.

Anställd på teknikföretag i Kina

Enligt åtalet var det också då som han erbjöds 14 800 dollar i månaden för rollen som teknisk chef på det kinesiska teknikföretaget Beijing Rongshu Lianzhi Technology.

Som om inte det vore nog ska Ding även ha startat upp ett eget teknikföretag, där som självutnämnd vd, ägnade sig åt AI och maskininlärning, rapporterar BBC.

Nationell säkerhet på spel

Så hade det också kunnat fortsätta om inte Google kommit honom på spåren mot slutet av 2023 och snabbt underrättat de amerikanska myndigheterna, som nu ser mycket allvarligt på händelserna.

Det framgick under onsdagen då USA:s justitieminister Merrick Garland kommenterade åtalet:

“Justitiedepartementet kommer inte att tolerera stöld av artificiell intelligens och andra avancerade teknologier som kan sätta vår nationella säkerhet på spel”, sade han i ett uttalande.

ANNONS

Detta i ljuset av den bittra handelsstriden mellan USA och Kina, som under de senaste åren tyngt relationerna, och genererat restriktioner och handelstullar på miljarder dollar.

Relaterad läsning:

Medias hämnd: Stämmer Google på miljardbelopp

Elon Musk stämmer AI-bolag: “Gynnar inte mänskligheten”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]