Dagens PS

Så ska Sverige bli vinnare inom halvledare

Sex projekt ska lyfta Sverige inom halvledare
Sex nya satsningar ska, med stöd av Tillväxtverket, bidra till att Sverige tar nya steg inom halvledarteknik när det gäller material och komponenter. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 feb. 2025Publicerad: 07 feb. 2025

Nya stora satsningar ska göra att Sverige når längre inom halvledare och stärker ekosystem för framtidens industri, enligt Tillväxtverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under covid-19-pandemin blev bristen på halvledare en stor utmaning för svenska företag. Nu satsar Tillväxtverket tillsammans med EU:s regionalfond på att stärka Sveriges konkurrenskraft inom sektorn.

Totalt investeras 70 miljoner kronor i sex nya satsningar som tillsammans med medfinansiering från regionala och nationella aktörer blir en satsning på totalt 175 miljoner kr.

Satsningar i fem regioner

Satsningen genomförs i fem regionalfondsområden i Sverige: Skåne samt Blekinge, Västsverige, Stockholm, Östra Mellansverige och på nationell nivå genom Nationella regionalfondsprogrammet.

Pengarna ska främja forskning och innovation, utveckla innovationsmiljöer och stärka samarbetet mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor.

”Ett starkt och dynamiskt halvledarekosystem, där aktörer samarbetar för att stärka Sveriges position inom halvledarområdet, är viktigt för landets konkurrenskraft”, säger Elisabet Österlund, vd för Svensk elektronik som är projektägare i en av de satsningar som beviljats stöd.

”I kombination med pågående investeringar banar Tillväxtverkets satsningar väg för innovation, teknikutveckling och stärkt konkurrenskraft”, tillägger hon.

ANNONS

Senaste nytt

”En stor utmaning”

Under coronapandemin blev bristen på halvledare en stor utmaning för svenska företag, vilket visade på behovet av en mer robust och konkurrenskraftig svensk produktion.

ANNONS

För att lyckas med detta krävs “ett sammanhållet ekosystem med starka regionala noder i världsklass som spelar en aktiv roll inom sektorn och har ett tydligt fokus på framtidens industri”, menar Tillväxtverket.

De projekt som nu får stöd ska ”stärka och synliggöra svensk spetskompetens inom halvledare”.

Samtidigt ska projekten bidra till att vi får en väl fungerande och sammanhängande kedja av företag, forskningsinstitut och resurser för att tillverka och leverera de material och komponenter som behövs inom halvledarteknik.

Ska utveckla anläggningar

En stor del av investeringen går till att utveckla Myfabs anläggningar i Uppsalal, Göteborg och Lund, med fokus på modernisering av utrustning och ökad servicekapacitet inom bland annat litografi, etsning och slutprocessning.

Tillväxtverket och Vinnova samarbetar inom halvledarområdet. Det görs inom ramen för den så kallade Halvledarakten som skapades under Sveriges ordförandeskap i EU.

Halvledarakten lanserades 2022 med målsättning att förstärka Europas konkurrenskraft inom sektorn och stödja en grön, digital omställning.

Fakta/Projekten som har fått stöd

Semiconductor Arena, Kista Science City AB projektägare

ANNONS

Stärk ekosystemet för halvledare, Svensk elektronikservice projektägare

Myfab Uppsala för svensk halvledarinnovation

Myfab Chalmers för svensk halvledarinnovation

Myfab Lund för svensk halvledarinnovation

Halvledare – en svensk värdekedja, Lunds universitet projektägare

Kompetenscentrum för halvledare, Innovative Materials Arena projektägare

(Källa: Tillväxtverket)

Ny svensk datorteknik frigör EU från USA och Kina. Dagens PS

Framtidens minneskort: Mindre, snabbare – och mer gasiga. Dagens PS

ANNONS

Indien vill bli halvledarjätte: “Långt efter Kina”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS