Dagens PS

Så ska svensk kriminalvård effektiviseras

Kriminalvården vill testa digitala verktyg för fångar
När tre gånger så många fångar ska låsas in blir arbetsbelastningen hög för Kriminalvården. Nu ska digitala verktyg till fångarna lösa en del av det. (Foto: Björn Larsson Ask/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Kriminalvården vill öka de intagnas möjligheter att sköta sina ärenden med digitala verktyg i sina rum. Ett pilotprojekt kan starta 2026.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår en gigantisk omvandling inom svensk kriminalvård.

Med högerregeringens ambitioner att tredubbla antalet dömda och intagna följer nya och omfattande krav på Kriminalvården.

När så många som möjligt ska låsas in så länga som möjligt blir arbetsbelastningen mångdubblad för Kriminalvården och dess medarbetare.

Därför arbetar man nu med nya projekt för att klara explosionen av anstalter och fångar.

Kunna sköta ärenden

Ett av de projekten handlar om digitala verktyg för dömda fångar.

Intagna på Sveriges fängelser ska på sikt få tillgång till digitala verktyg för att kunna sköta en del ärenden från sina celler.

Enligt Kriminalvården ska det här leda till effektiviseringar för både personal och intagna.

Nu planerar man ett pilotprojekt som ska kunna starta 2026.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Stora utmaningar”

”Vi står som myndighet inför stora utmaningar i och med kapacitetsökningen, och om en digitalisering kan förenkla och förbättra vardagen för Kriminalvårdens medarbetare och intagna så spelar den absolut en viktig roll”, säger Christina Thingwall, programledare för Digi:klient, hos Voister.

Hennes roll är, enligt ett pressmeddelande, att ”identifiera vilka behov och förutsättningar som finns i verksamheten för att programmet ska kunna ge resultat”.

”Kapacitetsökning” är alltså kriminalvårdska för fler fångar i fler fängelser och med längre straff.

Programmet Digi:klient är en del i en ny strategi inom Kriminalvården som syftar till att öka digitaliseringen på myndigheten.

Sköta delar digitalt

En del i det är att undersöka hur intagna kan få behandlingar och sköta ärenden digitalt i sina celler.

”Intagna kommer att behöva tillbringa mer tid på sina bostadsrum när fler ska samsas om samma utrymme. Då är det rimligt att fylla tiden i rummen med något som är meningsfullt”, säger Christina Thingwall.

Enligt it-chefsarkitekt Kenneth Eriksson en digital plattform inte bara en it-fråga, utan något som säkerhetsmässigt, rättsligt och arbetsmiljömässigt berör flera delar av verksamheten.

ANNONS

Samtidigt menar han att digitalisering kan vara en av lösningarna för att framgångsrikt kunna rekrytera ny personal.

”Störst effekt”

”Det övergripande målet är att göra de saker som vi tror ger störst effekt och att göra dem i rätt ordning. Vi tittar också på hur man har gjort i andra länder, så att man inte inför säkerhetsrisker eller upprepar kända problem”, förklarar Eriksson.

Förhoppningen är att en digitalisering ska kunna hjälpa de dömda intagna att hålla kontakt med lärare och instanser som socialtjänsten.

Kan starta 2026

Nu vill Kriminalvården intensifiera förberedelserna för att kunna starta ett pilotprojekt på vissa anstalter under 2026.

Innan dess, skriver man, krävs att anstalts- och häktesmiljö bättre anpassas för digitala verktyg, och att de digitala tjänsterna anpassas efter behov och restriktioner.

”Vi jobbar aktivt med detta utifrån en prioriteringsordning snarare än en tidsplan just nu”, avslutar Christina Thingwall.

Läs mer:

ANNONS

Glöm fastighetskrisen: Här är det byggboom. Dagens PS

Tidö-avtalet kräver 16 nya fängelser. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS