Dagens PS

Så ska Kina utmana Elon Musks Starlink

Kina vill nå Starlinks höjder och storlek
Elon Musk vid återinvigningen av Notre Dame i Paris, dock utan kända planer på att skjuta upp katedralen i luften. (Foto: Thibault Camus/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Elon Musks Starlink har ett försprång i rymden. Nu gör Kina en megasatsning på att utmana den man som numera är med och styr USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Starlink från Space X har i dag nästan 7 000 operativa satelliter i omloppsbana och betjänar i nuläget drygt 5 miljoner kunder i mer än 100 länder, enligt Space X:s egna siffror.

På sikt ska Elon Musks satsning nå en numerär av 42 000 satelliter.

Förutom Musks Starlink finns Europa-baserade Eutelsat Oneweb som har drygt 630 internetsatelliter med låg omloppsbana, LEO.

Även Amazon, där Jeff Bezos liksom Musk numera blottar strupen för Donald Trump, har planer på en LEO-satsning under namnet Project Kuiper med mer än 3 000 satelliter.

Nästan lika stort

Nu tänker Kina nå Starlinks-höjder i en satsning där man ska få upp 38 000 satelliter över tre av sina internetprojekt i låg omloppsbana – Qianfan, Guo Wang och Honghu-3.

“Starlink har verkligen visat att det kan ge internetåtkomst till individer och medborgare i avlägsna hörn och ge medborgarna möjlighet att komma åt internet och vilka webbplatser som helst, vilka appar de än vill”, säger Steve Feldstein hos Carnegie Endowment for International Peace till CNBC.

“För Kina är en stor drivkraft att censurera vad medborgare har tillgång till”, påpekar Feldstein.

“Om Starlink kan tillhandahålla ocensurerat innehåll till kinesiska medborgare eller medborgare i allierade länder har vi ett problem – och måste komma med ett alternativ”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Vill censurera

“I vissa länder kan Kina se det som att ”Vi kanske inte är lika snabba att marknadsföra, men vi kommer att censurera ditt internet om du vill att vi ska göra det, och vi kommer att göra det med ett leende på läpparna”, säger Blaine Curcio hos Orbital Gateway Consulting.

Den kinesiska varianten kommer inte att vara den bästa internetleverantören i USA, Västeuropa, Kanada och hos andra USA-allierade, men däremot i många andra regioner.

“Det finns områden som kan vara attraktiva för en Starlink-liknande konkurrent, särskilt ett som tillverkats av Kina, inklusive Kina självt”, säger Juliana Suess vid tyska institutet för säkerhetsfrågor.

”Ryssland, till exempel, men även Afghanistan och Syrien omfattas ännu inte av Starlink. Och det finns även stora delar av Afrika som ännu inte är täckta”.

Naturligtvis är den militära aspekten på satsningen central.

”Att ha satellitbaserade vapen är något som ses som en avgörande militär fördel. Kina ser allt detta och att investeringar i detta är absolut avgörande för dess säkerhetsmål”.

Kinesiskt bolag vill ersätta Musks Starlink i Brasilien. Dagens PS

Kina släpper konkurrent till Starlink. Dagens PS

ANNONS

Elon Musks Starlink flyttar in hos Clas Ohlson. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]