Google är världsbäst på att samla in din data, och gör det genom din Gmail-app. Det framkommer i en kolumn i Forbes.
Så mycket data lämnar du ut via Gmail
Mest läst i kategorin
Du borde ta bort Gmail-appen redan i dag om du har den på en Iphone, precis som hundratals miljoner andra. Det rekommenderar Zak Doffman, som skriver om cybersäkerhet i den amerikanska affärstidningen Forbes.
Apple införde i början av året nya inställningar för sekretess, där företag som har appar på telefonen måste ha sekretessetiketter, där de redovisar vilken data de spårar från användaren.
“Jag är säker på att det bara är ett olyckligt sammanträffande att Google slutade uppdatera dessa appar vid exakt den tidpunkt Apple beordrade att alla uppdateringar kräver sådana etiketter och först nu sätter dem på plats”, skriver Doffman i Forbes.
Kan få tillgång till hela telefonen
Den senaste tiden har Google infört sådana sekretessetiketter på sina populära appar som Youtube och Gmail. De visar att Google samlar in stora mängder data från användarna, mycket mer än de flesta konkurrenterna. Facebook har fått mycket kritik för sin datainsamling, vilket de kritiserats för.
Google har dock gått mer under radarn. Att bli spårad i webbläsaren är en sak, men en app på telefonen kan få tillgång till all information i hela telefonen.
“Gmail-appen kanske kan samla in mer information än Gmail i en webbläsare, men de flesta problem som markeras av sekretessetiketterna gäller fortfarande var du än använder Gmail. Google har gigantiska datorfunktioner. De kan härleda alla data på sin backend-tjänst”, säger Tommy Mysk, forskare inom datasäkerhet till Forbes.
Gmail som jämförs i artikeln med de största konkurrenterna Apple Mail och Microsoft Outlook, är den enda av dessa tre ledande iOS-e-postappar som säger i sin sekretessetikett att den använder din identifierare och platsdata för tredjepartsannonsering.
“Borde inte komma som en överraskning”
“Det borde inte komma som en överraskning att se hur mycket personuppgifter Gmail samlar in. Googles hela affärsmodell handlar om att samla in så mycket privat information om användare som möjligt för att gynna annonsörer och andra tredje parter”, säger Andy Yen, grundare och vd för ProtonMail, vars affärsidé är säkerhet för att konkurrera med tjänster som Gmail.
Den hårdaste sågningen står cyber-säkherhets-intelligens-företaget Cyjax säkerhetschef Ian Thornton-Trump för, med en jämförelse med spionverksamheten som det amerikanska National Security Agency avslöjades med för ett gäng år sedan.
“Det verkar som om Google tog ett gäng Edward Snowden-presentationer och sa ‘vi borde göra detta’. Föreställ dig marknadsförings- och reklammöjligheterna om vi övervakar allt någon gör online.”, säger Thornton-Trump.
Läs hela artikeln i Forbes: Why You Shouldn’t Use The Gmail App On Your iPhone After New Privacy Disclosure (forbes.com)
Läs mer: Google-bossen kallas till förhör om säkerheten – Dagens PS
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.