Dagens PS

Så kan transportbranschen ta lärdom av pandemin

transportbranschen
Företag i logistik- och transportbranschen kan läsa sig av pandemin och överföra det till andra hot. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 05 maj 2021

Pandemin har påverkat mot logistik- och transportbranschen kraftigt, men det finns andra oförutsägbara händelser som också hota företagen. Nu kan branschen lära sig av det senaste årets prövningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad kan logistik- och transportbranschen lära av det gångna årets pandemi? Det är flera andra eventuella händelser, till exempel terrorattacker, naturkatastrofer, handelsförändringar eller fartyg som stoppar upp all trafik i Suezkanalen, som kan komma att påverka branschen i framtiden. Det handlar om allt från lagerhållning till transporter, det senaste exemplet är distributionen av vaccin. Kraven ökar på snabba leveranser och så vidare. Enligt Konjunkturinstitutet tvingades 72 procent av företagen att minska produktionen på grund av leveransproblem de senaste månaderna.

“Det är lätt att se den här situationen som en engångsföreteelse, men det finns många fler situationer och händelser som hotar på samma sätt som pandemier. Terrorattacker, naturkatastrofer eller förändrade handelsmönster kan alla göra att saker och ting skakas om i transportnäringen igen”, säger Stefan Spendrup, Nord- och Västeuropachef på IoT- och mobilitetsföretaget Soti.

Samordna rörlighetsstrategin

Stefan Spendrup

Stefan Spendrup, Nord- och Västeuropachef på IoT- och mobilitetsföretaget Soti (Foto; Soti)

Genom att samordna rörlighetsstrategin på ett effektivt sätt i verksamheten som täcker alla enheter och backend-system, kan företagen få en bättre effektivitet, träffsäkerhet och punktlighet genom hela leveransprocessen.

“Mobila enheter och applikationer är nyckeln till visibilitet genom hela leveranskedjan och till att leva upp till marknadens krav. Ökad visibilitet, från lastning till utleverans, är essentiellt för effektiv logistikhantering och för att snabbt kunna reagera på förändrade förutsättningar”, säger Spendrup.

Ge en bättre kundupplevelse

Det gäller också att ge en bättre kundupplevelse enligt IoT- och mobilitetsföretaget Soti; att hålla en hög standard för “den sista milen”. Det är den del som har störst inverkan på kunden och kan de följa den kedjan ser de också om det blir förseningar i leveransen. Det skapar en större förståelse hos kunden med synliga direkta rapporter.

“Företagen måste lära sig av de motgångar pandemin har medfört och investera i mobil teknik som kan förmedla en mer transparant verksamhet, för att på så sätt förbättra kundupplevelsen. Det bästa företagen kan göra är att planera för framtiden, ta proaktiva steg mot en stabilare leveranskedja och revidera sin långsiktiga mobilitetsstrategi för att säkra sig mot framtidens störningar”, säger Spendrup.

ANNONS

Läs mer: Läs fler branschnyheter på 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]