Kan små länder som Sverige konkurrera med USA och Kina i AI-racet? Ja, är beskedet från Singapore. Här är hur vi kan göra det.
Så kan Sverige tävla med USA och Kina om AI
Mest läst i kategorin
USA och Kina är världens största ekonomier – och i linje med det världsledande inom utveckling och innovation när det gäller artificiell intelligens, AI.
De två supermakterna har även fler företag och mer kapital än någon annan – men storleken är inte ensam avgörande.
”Mindre länder kan hålla jämna steg i kapplöpningen inom AI”, slår experter fast vid konferensen Fortune Brainstorm AI Singapore.
Tävla i kvalitet
Det är just Singapore som är exemplet små länder som Sverige ska ta efter om vi vill konkurrera inom AI-sektorn.
“Det är ganska tydligt från början att ett land som Singapore aldrig kan konkurrera med Kina och USA i termer av skala”, säger Simon Chesterman, senior director på AI Singapore, en organisation som strävar efter att bygga ett AI-ekosystem i landet i Sydostasien, till Fortune.
Men “om du inte kan slå dem i kvantitet, kan du åtminstone försöka konkurrera med kvalitet,” tillägger Chesterman som menar att små länder måste ”göra en dygd av sin storlek” och vända det till sin fördel.
Liten men tredje störst
Att det är möjligt har Singapore bevisat. Man är den tredje största ekonomin på Tortoise Medias globala AI-index – efter Kina och USA men före exempelvis Tyskland och Japan.
Landets styrka är ”infrastruktur, talang och att man är adaptiv”, säger Serena Cesareo, senior forskare vid Tortoise Media.
Att Singapore är litet gör att man kan bli mer effektiv, menar Andrea Phua, senior chef för Singapores nationella AI-grupp.
”Det kan göra industrier mer konkurrenskraftiga, leverera statliga tjänster bättre och hjälpa medborgarna att förstå och interagera med AI-teknik på ett sätt som skapar förtroende och förtroende”, slår Phua fast.
”Involvera alla”
Det rör sig om att använda AI på rätt sätt, göra företag och människor bekväma med AI-applikationer och främja innovation.
Singapores fokus är att få hela arbetsstyrkan – inte bara ingenjörer och datavetare – att känna sig bekväma med AI, säger Shameek Kundu, medlem i Singapores regerings AI-rådgivande råd.
Laddad jämförelse
Simon Chesterman förklarar att AI inte bara handlar om data, beräkningskraft eller hårdvara, utan också om att investera i talang för att dra fördel av AI-utvecklingen.
Han jämförde AI med tidigare tekniska revolutioner som elektriciteten.
“Alla behöver inte bli elektriker, men du behöver veta hur man använder elektricitet eller nyttjar den på nya sätt”.
Vad var det som hände med AI? Dagens PS
Jobben som överlever AI – och betalar bäst. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.