Teknikkonsultbolaget Bjerking har undersökt vilken klimatpåverkan markarbeten genererar vid olika krav på sanering av förorenad mark.
Så kan klimatpåverkan minskas vid grundarbeten och markberedning
Mest läst i kategorin
Under 2019 bidrog bygg- och fastighetsbranschen med cirka 19 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, men markåtgärder är då inte inkluderade. Om grundarbeten och markberedning ingick i klimatberäkningarna skulle klimatbelastningen öka med 50 procent, enligt IVA och Sveriges Byggindustrier.
Bjerking har i en studie undersökt hur stor klimatpåverkan markarbeten ger vid olika krav på sanering av förorenar mark. År 2019 beslutade miljöförvaltningen i Uppsala kommun att bygg- och fastighetsprojektet Magasin X i Uppsala skulle omfattas av känslig markanvändning, KM, som är det strängaste åtgärdsmålet.
Bjerking kunde konstatera att klimatpåverkan kunde minskas med 20 procent om de olika delarna i projektet kunde få olika åtgärdsmål så att det stränga kravet KM gällde där pålning utfördes och det mindre stränga kravet MKM gällde för ytor som inte pålades.
Målet med studien var att få bättre kunskap om klimatpåverkan för olika typer av markarbeten, enligt Maria Nylander som skrivit rapporten brukar klimatberäkningar i huvudsak utföras för bottenplattan och uppåt och inte för mark- och grundarbeten.
Läs mer: Bjerking konstruerar svenska paviljongen vid Expo2020
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.