Det blir allt lättare för kriminella att använda sig av AI. Enligt John Erik Setsaas, expert inom identitetsfrågor och bedrägeribekämpning, innebär detta stora risker för både privatpersoner och företag.
Så används AI av kriminella: "Människor hackas"
Mest läst i kategorin
Vem kan man lita på och vad är verkligt?
Dessa frågeställningar har kanske aldrig varit så aktuella som de är just nu.
I takt med att AI-verktyg blivit allt enklare att använda för gemene man, genom exempelvis ChatGPT, börjar gränsen mellan verklighet och fejk att suddas ut.
Några som snabbt blivit skickliga på att använda sig av tekniken är de kriminella, som på olika vis lurar sina offer igenom avancerade bedrägerier.
Experten: “Människor hackas”
Förr i tiden fanns oron att bedragare skulle hacka in sig på IT-system och nätverk, och som skydd kunde vi använda brandväggar.
Det hjälper oss inte i dag.
”AI används för att hacka människor”, säger John Erik Setsaas, internationell expert inom identitetsfrågor och bedrägeribekämpning på Tietoevry Banking, i en intervju med Dagens PS.
Och mot det finns det inte någon skyddande brandvägg, tillägger han.
Senaste nytt
Vem ska man lita på?
John Erik Setsaas menar att tekniken nu bidragit till att vi inte längre kan veta vad som är sant eller falskt.
AI har exemplevis gjort det lättare att manipulera bilder och ljudklipp.
Deepfake, eller deep machine learning and fake, innebär att en bild, en film eller ett ljudklipp har manipulerats med hjälp av avancerad AI-teknik på ett sätt så att de verkar autentiska.
De kriminella kan manipulera både bilder och ljudklipp av dig, dina närstående, vd:n på företaget där du jobbar, eller offentliga personer.
Exempelvis krävs det ofta bara några sekunder av en ljudfil med din röst för att kunna göra ett fejkat ljudklipp där det låter som att du har blivit kidnappad och ber om en lösensumma.
Läs mer: Tekniken för att upptäcka deepfakes släpar efter
Konsekvenser för samhället
När AI hamnar i fel händer kan tekniken göra stor skada för både privatpersoner och företag, men det har även negativ inverkan på ett större plan, enligt John Erik Setsaas.
“Om tilliten minskar påverkar det samhället i stort”, säger han.
Till slut kommer vi inte att veta om de nyhetsbilder vi ser är äkta. Är det statsministern som håller tal eller är det fejk?
AI kan användas för att stoppa bedrägerier
Lyckligtvis finns det sätt att motarbeta ett sådant framtidsscenario.
AI kan användas som ett verktyg för att stoppa den här typen av bedrägerier. Den kan analysera videor och ljud för att se om de är fejk.
AI är också bra på att hitta mönster i stora data mängder, något som till exempel banker kan dra nytta av för att upptäcka olovliga transaktioner.
John Erik Setsaas tips för att undvika bedrägerier
- Var skeptisk mot bilder, filmklipp och ljudfiler, framför allt om någon kontaktar dig via telefon, mejl eller sms.
- Tänk dig för innan du klickar på länkar
- Logga inte in på Bank-ID om någon kontaktar dig och ber dig göra det. Banker och myndigheter ringer aldrig och ber dig att logga in på Bank-ID.
- Läs på och håll dig uppdaterad om vilka metoder som kriminella använder.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.