Länder och bolag tävlade om vem som kunde fortsätta ut i rymden under 2023. Här är några av de största ögonblicken.
Rymden – årets största snackis
Mest läst i kategorin
Elon Musk är känd för att inte ge upp i första taget. Han vill sätta astronauter på både månen och Mars genom sitt bolag SpaceX, men lyckades inte skicka ut sin rymdfarkost Starship i rymden under 2023. Båda gångerna, i april och i november, exploderade rymdfarkosterna.
Starship tar sig an rymden
Men skam den som ger sig. Musk har sagt att Starship ska landa på månen 2025 och på Mars fyra år senare.
Han blir isåfall den första amerikanen som ser till att USA landar på månen sedan 1970-talet, då även Ryssland lyckades med bedriften. Ryssland försökte igen i augusti men kraschlandade på månen, precis som Japan tidigare i år.
Senaste nytt
Indien landade på månen
Istället var Indien det enda landet som lyckades landa på månen i år, och blev därmed det fjärde landet som lyckades med en månlandning.
2023 var rymdens år på många sätt. Kampen om turister med välfyllda plånböcker fortsätter och varför då inte ta dem med på en tur ut i rymden.
Miljardären Richard Bransons bolag Virgin Galactic uppfyllde äntligen sina lovord och genomförde sammanlagt sex rymdresor under året, där resenärerna fick betala runt 4,5 miljoner kronor för att se jorden från ett nytt perspektiv.
UFO:n i fokus
USA:s rymdorganisation Nasa skapade stora nyheter under 2023 när de satte ihop ett team av forskare som ska studera olika UFO-rapporter. Nasa kommer använda AI och satelliter för att försöka reda ut vad de oidentifierbara föremålen verkligen är, berättar CNN.
“Många trovärdiga vittnen har rapporterat att de sett föremål som de inte kände igen över USA:s luftrum. De flesta av dessa händelser har sedan dess förklarats, men en liten handfull kan inte omedelbart identifieras som kända mänskliga fenomen eller naturfenomen”, uppgav Nasa.
En annan stor Nasa-nyhet var antagligen den största hittills för forskarna som lyckades hämta hem fragment av asteroiden Bennu. Nu hoppas de kunna använda fragmenten i att bättre förstå jordens historia, och analysera hur vår planet och solsystemet hänger samman.
Läs även:
Så ska asteroider ge oss nya sanningar – Dagens PS
Nasa har tappat kontakten med rymdsond – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.