En man fick sina bilder stulna på sociala medier under tolv år av en bedragare som skapade flera fejkprofiler. Nakenbilderna blev droppen.
Romansbedragaren stal hans bilder – och skapade nakenbilder
Mest läst i kategorin
Romansbedrägerier innebär att bedragare skapar falska profiler på nätet för att lura folk att skicka pengar genom påhittade kärleksrelationer.
Simon Öhman är en av de drabbade.
Enligt SVT har hans bilder stulits av en bedragare och använts på sociala medier, dejtingappar och chattforum i över 12 år för att skapa falska profiler och lura tjejer.
“Man blir arg och vill få ett slut”, säger Simon.
Han vill nu varna andra.
Skickade nakenbilder
Konsekvenserna är allvarliga, både för offren och för dem vars bilder stulits.
“Det är jättesvårt att ha full kontroll på hur ens bilder används.”, säger polisen Björn Sidenhjärta.
I Simons fall har flera kvinnor fått redigerade nakenbilder av den som utger sig för att vara Simon och kontaktat hans fru, och påstått att han varit otrogen.
“Till en början blev jag arg på Simon och trodde på tjejerna, men sedan förstod jag hur allt låg till. Jag har sett hur det påverkar Simon, han blir så ledsen varje gång det dyker upp en ny fejkprofil”, säger Simons fru Moa Öhman.
Simon har polisanmält bedragaren för nakenbilderna, men förundersökningen lades ner på grund av brist på bevis.
Växande problem
Romansbedrägerier blir allt vanligare, och polisen har svårt att hantera situationen, vilket Sveriges Radio tidigare belyst.
Varje vecka får polisen in 25 nya anmälningar om romansbedrägerier i Sverige. Det blir 100 i månaden och runt 1 300 på ett år.
I likhet med Simons fall läggs nästan alla sådana anmälningar ned eftersom pengarna ofta har skickats utomlands, vilket gör det svårt för polisen att utreda ärendena.
Det finns för närvarande ingen nationell handlingsplan för att hantera den här typen av bedrägerier.
“Det är fortfarande alldeles för få som har förstått vad detta är”, säger Desirée König från föreningen “Stoppa Romansbedrägerier” till Sveriges Radio.
Läs även:
Romantiska bedragare ökar – så avslöjar du dem. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.