Dagens PS

Rolls-Royce vill bygga minikärnkraftverk – jagar investerare

Minikärnkraftverk
Rolls-Royce-ledda konsortiets skiss på ett minikärnkraftverk. (Foto: Rolls-Royce)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 18 maj 2021

Rolls-Royce leder ett konsortium som vill ta in 300 miljoner pund, motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor, för att utveckla minikärnkraftverk. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hade minikärnkraftverk som en del av sin tiopunktsplan för en “grön industriell revolution” som han presenterade under förra året.

Nu vill ett konsortium lett av den anrika biltillverkaren Rolls-Royce göra slag i saken. De hoppas kunna bygga de första små modulära kärnkraftverken i Storbritannien, och söker nu 300 miljoner pund från investerare för att utveckla en flotta av minikärnkraftverk.

Myndighetsgranskning väntas ta fyra år

Konsortiet förbereder sig för att skicka in sina ritningar till myndigheterna senare i år, där en rigorös godkännandeprocess väntar. Utvecklingen och myndigheternas granskning väntas ta upp till fyra år, skriver Financial Times.

Planen är att de första minikärnkraftverken ska vara klara i början av 2030-talet och producera 470 megawatt, tillräckligt för att försörja omkring en miljon hushåll med elektricitet. Rolls-Royce siktar på att upprätta minst 16 minikärnkraftverk i Storbritannien på platser där det redan finns eller har funnits kärnkraftverk. De tror också att det går att bygga fler på nya platser, till exempel vid nedlagda kolgruvor.

Den brittiska regeringen har lovat 215 miljoner pund i statligt stöd till projektet, varför Rolls-Royce konsortium tror att det finns goda skäl att tro att de kan hitta investerare till övriga 300 miljoner pund de behöver för utvecklingen. Rolls-Royce förväntar sig att de första fem minikärnkraftverken kommer att kosta 2,2 miljarder pund styck att bygga, men att priset därefter sjunker till 1,8 miljarder pund.

Miljögrupper kritiska

Bland kritikerna finns miljögrupper som menar att teknologin är oprövad. De poängterar också att kärnkraftsavfall tar upp mot 100 000 år att bryta ned. Kritiker menar också att det kommer bli svårt att få igång produktion i tillräcklig skala för att det ska bli lönsamt.

“Hur ska du få beställningar på 16 av en obevisad reaktortyp och om du inte har beställningar på 16, hur ska du bygga en fabrik?”, säger Tom Burke, ordförande vid klimatförändringstankesmedjan E3G till Financial Times.

ANNONS

Rolls-Royce konsortium menar däremot att kärnkraft är det mest effektiva sättet att producera koldioxidfri energi i stor skala. Dessutom menar de att den nya tekniken ska ge ett pris i paritet med vindkraft – men vara oberoende av vädret.

“Hur vi tillverkar och monterar vårt kraftverk sänker kostnaden för att vara jämförbar med havsbaserad vindkraft på cirka 50 pund per megawatttimme”, säger Tom Samson, vd på det Rolls-Royce-ledda konsortiet till Financial Times.

Läs mer: Segt regeringsbeslut hotar kärnkraften

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS