För drygt 30 år sedan häpnade vi över filmen terminator där robotar tog över världen. Robotar är långt ifrån där ännu. Men de kan utföra repetitiva uppgifter snabbare än någon människa. Dessutom jobbar de dygnet runt. Frågan är vilka yrken de tar över i framtiden?
Krönika: Robotar på frammarsch
Mest läst i kategorin
De yrken eller rättare sagt de arbetsuppgifter där robotar faktiskt är överlägsna oss människor är att snabbt utföra repetitiva och regelbaserade uppgifter. En robot klarar av tusentals beräkningar på en sekund och är därför fenomenal på att utföra monotona administrativa arbetsuppgifter. Nu talar vi inte om ”fysiska robotar” utan om robotar inbyggda i datasystem.
“Vi befinner oss just nu i ett stort teknikskifte. Fler och fler arbetsuppgifter ersätts av robotar och AI. Traditionellt skalas verksamheter upp med fler människor, men nu finns möjligheten att en robot skalas upp på nolltid. Det är väldigt lockande för företag och det är de som driver på utvecklingen”, säger Patrik Bergfeldt, strategisk chef på Zimply innovation.
Läkaren – en robot
Robotar är även till stor hjälp inom sjukvården. I vissa fall kan de vara bättre
än läkare på att ställa diagnoser. Ett exempel är robotar som tillsammans med bildigenkänning analyserar och diagnostiserar hudcancer och hjärntumörer.
Ska jag bli undersökt av en robot nästa gång jag är sjuk?
“Läkare inom primärvården tillbringar i snitt fyra timmar per dag till administrativt arbete. Tänk på om de arbetsmomenten utfördes av en robot och all den tid läkare skulle kunna ägna åt sina patienter i stället”, säger Patrik Bergfeldt lyriskt.
Enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning beräknas drygt hälften av dagens anställda i Sverige att kunna ersättas av digital teknik under de kommande 20 åren. Det innebär att två och en halv miljon heltidstjänster i Sverige påverkas.
Yrken som delvis eller helt kommer ersättas av robotar är sekreterare, bussförare, kassapersonal, maskinoperatörer, försäljningsyrken, tjänster inom logistik, handläggare, vissa juridiktjänster och flera ekonomitjänster.
Tiderna förändras
En person som vet mycket om utvecklingen inom AI och robotar är forskaren och entreprenören Fredrik Löfgren som föreläser inom ämnet.
Hur förändras arbetsmarknaden på grund av robotarna och AI?
“Arbetsmarknaden kommer att genomgå en stor förändring. Vi går ännu mer mot delningsekonomi och gigekonomi. Vi kommer se färre fasta anställningar och mer egenföretagare och konsulter”, säger Fredrik Löfgren.
Vad ska då våra barn utbilda sig till?
“På lång sikt kommer vi behöva träna våra barn att vara mer flexibla och anpassningsbara än tidigare generationer. De kommer behöva förbereda sig på ett livslångt lärande med fokus på kreativitet och problemlösning”, enligt Fredrik Löfgren.
Yrken som kommer finnas kvar kräver kreativitet, mänsklig kontakt och djupare förståelse, då de är svårare att ersätta. Präst, speciallärare, chef, psykolog, sjuksköterska, polis, konstnär och programmerare.
Robotar tar skitgörat
Nina Jansdotter, som är karriärcoach, får numera även hon ofta frågor om vad man ska välja för yrke och hur man ska ta sig fram på framtidens arbetskraft och hon brukar svara att det är viktigt att vi inte fokuserar på det negativa, rädslan för att robotarna ska ta alla jobben.
“Det finns stora fördelar med att robotarna kan ta de tristare, monotona och tunga arbetsuppgifterna, så att vi människor kan fokusera mer på de roligare, kreativa uppgifterna och på det som kräver en djupare förståelse och empati. De egenskaper som krävs då är inte lätta att ersätta.”
Enligt Nina Jansdotter finns det självklart en fortsatt plats för oss på arbetsmarknaden, sida vid sida med robotar och AI.
Fördelar med en robotkollega:
› Jobbar dygnet runt
› Klagar aldrig
› Gör allt som du säger/programmerat den att göra
› Ingen lön, bara engångskostnad för utveckling av systemet
› Inga diskussioner om löneförhöjning
› Inga sjukdagar
› Inga semesterersättning
› Ingen VAB
Ordlista:
AI, förkortning för Artificiell Intelligens: Egenskaper hos maskiner att imitera mänsklig intelligens.
RPA, förkortning för Robotic Process Automation: En mjukvarurobot som anpassas för att automatisera repetitiva och regelstyrda arbetsuppgifter.
Machine Learning: Ett område inom datavetenskap där datorer lär sig utifrån data utan att datorn har programmerats för just den uppgiften.
Intelligent Automation: bredare begrepp för Robotic Process Automation (RPA) och andra intelligenta lösningar som chatbots och maskininlärning.
Författare:
Patrik Bergfeldt, strategisk chef på Zimply innovation, och Nina Jansdotter, karriärcoach och tidigare krönikör här på Dagens PS.