Dagens PS

Risk för dyrare batterier – råvarubrist

Priset på batterier stiger.
Priset på batterier stiger, enligt Benchmark Mineral Intelligence. Foto: Ørn E. Borgen / NTB / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 03 nov. 2021

Priset på batterier har börjat stiga på grund av högre råvarupriser, skriver Elektroniktidningen. De stigande batteripriserna kommer inte minst att märkas i elbilsbranschen. 

Under lång tid har priset på litiumjonbatterier stadigt sjunkit med effektivare tillverkning – och den kommer att bli ännu effektivare med tanke på den tillverkning som skalas upp i fabriker världen över. Men nu stiger priserna på råvarorna litium och natrium, konstaterar analysföretaget BMI (Benchmark Mineral Intelligence).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elbilsbatteripriserna har börjat stiga. BMI spår en prisökning från 105 till 115 dollar per kWh till nästa år, när det gäller batterier som använder de svårtillgängliga metallerna nickel, kobolt och mangan.

Men nu kommer effektiiteten alltså att ätas upp av råvarupriserna. Det långa prisfallet är därmed brutet, skriver Elektroniktidningen.

Priset på litiumkarbonat i Kina ökade med 300 procent mellan oktober i fjol och oktober i år. Nickelsulfat blev 30 procent dyrare mellan september i fjol och i år, och kobolthydroxid 80 procent.

När det gäller litium och natrium är den goda nyheten att det finns gott om råvaran, men att gruvindustrin inte har hunnit skala upp och anpassa produktionen tillräckligt för att hänga med tillverkningen av batterier.

I år tillverkas globalt uppskattningsvis 850 GWh litiumjonbattericeller.

Läs också:

Northvolt satsar på Cuberg – men hur bra är tekniken?
Svenska Altris hett när tech-jätte lanserar nytt batteri

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]