Nyhetsbyrån Reuters har tagit reda på hur Sverige kunde bli “Europas Silicon Valley” – trots en av världens högsta skatter. Så här gick det till, enligt reportaget.
Reuters: Sverige är Europas Silicon Valley
Mest läst i kategorin
Skype och Spotify men framför allt Klarna är i blickfånget när Reuters pekar ut Sverige som Europas Silicon Valley.
Bakgrunden till den framgångsrika svenska techscenen med utgångspunkt från huvudstaden Stockholm har sin förklaring i att landet, enligt experter, var snabbt ut med att förse invånarna med datorer och internetuppkoppling.
Trots att Sverige placerar sig i toppen av höga skatter banade internet-utvecklingen väg för de svenska techsuccéerna, är slutsatsen i samtalen som nyhetsbyrån haft med svenska tech-vd:ar och riskkapitalister.
Reform om hemdatorer nyckeln
På 1990-talet beslutade den dåvarande svenska regeringen att varje hem skulle ha en dator, oberoende av inkomst.
“Datorer fanns inte hos låginkomstfamiljer som min, men när den här reformen infördes köpte min mamma en dator till oss redan dagen efter”, berättar 39-årige Sebastian Siemiatkowski, vd och grundare för fintechbolaget och betaltjänsten Klarna för Reuters.
Datorerna men också det starka sociala skyddsnätet i Sverige anser vissa ha haft central betydelse för den svenska innovationsandan där Sverige uppges vara trea i världen på att dra i gång startup-bolag, som dessutom har anmärkningsvärt hög överlevnadsfrekvens, enligt en OECD-studie som refereras.
Efter det riktiga Silicon Valley i San Francisco har Stockholm näst flest så kallade enhörningar, alltså startups värda över 1 miljard dollar, i världen per capita, enligt riskkapitalbolaget Atomico, uppger Reuters och konstaterar att Silicon Valley i USA har 1,4 enhörningar per 100 000 invånare medan Stockholm har 0,8 enhörningar per 100 000 invånare, enligt en rapport om europeiska teknikföretag som Atomico redovisade 2020.
Klarnas börsnotering blir rekordstor
Samtidigt förklarar Jeppe Zink, partner på Londonbaserade riskkapitalbolaget Nortzone, i Reuters techreportage i Sverige att en tredjedel av alla exit som techbolag i Europa gör är svenska techföretag, det vill säga där investerarna cashar hem vinsten från sin techsatsning.
Klarna – som tidigare hotat med att flytta ut från Sverige på grund av de höga skatterna – förbereder sig i dag för en börsnotering, för övrigt den största någonsin i fintechvärlden.
Bolaget värderas till 46 miljarder dollar och bedömare utgår från att noteringen äger rum på New York-börsen.
Lyckliga sagan Klarna startade, skriver Reuters, när Siemiatkowski fick en dator och lärde sig koda.
Då var han 16 år.
2005 grundades Klarna och Sveriges satsning på hemdatorer hade då blommat ut rejält, det fanns då enligt artikeln 28 bredbandsabonnemang per 100 invånare jämfört med 17 internetuppkopplingar per 100 invånare i USA, framgår det.
Därför tog Sverige plats i toppen
Utvecklingen med bredbandsteknik gav de svenska techbolagen flera års försprång, exempelvis kunde Spotify-användare strömma musik långt innan det var möjligt hos Apple.
“Det kan bara hända i ett land där bredband var standarden mycket tidigare, medan andra marknader hade långsam anslutning”, säger Siemiatkowski.
Även Peter Carlsson, vd för elbilsbatteri-tillverkaren Northvolt, uttalar sig i artikeln och menar att framgång föder framgång, vilket han tror är bakgrunden till att Sveriges lyckats så bra inom techsektorn.
Northvolt värderas i dag till 11,75 miljarder dollar, enligt Reuters.
Även Anders Ygeman, digital minister i den svenska regeringen, är med på ett hörn och lyfter fram att den sociala reglering som finns i Sverige inte bara är av onda – för innovativa techbolag har det inneburit att man har råd att misslyckas och sedan resa sig på nytt, enligt Ygeman.
Läs mer: Forbes prestigelista om Fintech – Klarna tar plats igen
Läs även: Klarna slukar tyskt bolag i ny miljardaffär
Läs också: De största kapitalrundorna inom fintech 2021
Läs vidare: På söndag bränner han 100 miljoner – på 30 sekunder
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.