Människan är en dyr resurs. Så även rekryteraren, som enligt experterna, kan var en utdöende art nu när AI är med i matchen.
Rekryteraren – snart ett minne blott
Mest läst i kategorin
Tusentals ansökningar. Ett enda verktyg som kan sålla.
Det är inte heller omöjligt att samma verktyg hjälpt majoriteten av dessa arbetssökande att sammanställa ett personligt brev eller ett cv.
Med AI på frammarsch är det inte mycket med den traditionella rekryteringsprocessen som är sig likt.
Det gör att du som jobbsökande behöver hitta nya sätt att visa upp dina färdigheter, medan rekryterarens roll, som vi hittills känt den, kan komma att försvinna helt.
Missa inte: Aldrig mera ghostad? Här frodas spökjobben. Dagens PS
Smidigare urval
Åtminstone om vi ska tro några ledande experter på området.
En av dem är Tom Davenport, professor i informationsteknologi och management vid Babson College, som menar att en av de uppenbara fördelarna med AI bakom spakarna är att urvalsprocesserna nu kan bli mer rationella.
“Rekryterare och intervjuare är ökända för att vara överdrivet påverkade av faktorer som egentligen inte gör någon skillnad för en organisations framgång, som: Åh ja, du spelade fotboll, jag spelade fotboll. Du var i föreningen, jag var i en förening. Människor kommer förmodligen inte att lägga in den typen av kriterier i en AI-baserad beslutsprocess”, säger han till Fortune.
Administrativ dröm
En annan fördel är det redan nämnda, att AI snabbt kan arbeta sig igenom tusentals ansökningar. Utöver filtrering och urval kan tekniken även ta sig an tidsödande uppgifter och exempelvis författa jobbannonser.
En administrativ dröm?
Åtminstone så långt i rekryteringen.
AI föredrog män
Snäppet mer problematiskt kan det bli när AI ska bistå i det slutliga urvalet. En avgörande del i processen där teknikens framgångar varit begränsade.
Det fick e-handels- och molntjänstjätten Amazon erfara i sin rekryteringsprocess, sedan AI visade sig ha en förkärlek för enbart manliga kandidater.
En bristande objektivitet som belyser riskerna för partiskhet i AI-aktiverade anställningar.
Rena rama vilda västern
Just detta dilemma har man i USA försökt runda. Främst genom att kräva att företag implementerar riskhanteringsstrategier om de ska använda AI i sina rekryteringsprocesser.
Lagstiftningen har dock inte hunnit ikapp än, vilket ställer till det.
“Det är vilda västern”, konstaterar Robert Ployhart, professor vid University of South Carolinas School of Management.
Mycket vi inte vet
Ployhart menar samtidigt att tekniken fortfarande står under utveckling, och därmed inte kan avskrivas så lätt.
“Det är inte så att AI inte kan användas effektivt för urval på ett juridiskt och professionellt lämpligt sätt. Det är det vi inte vet ännu”, säger han till Fortune.
Han sätter därmed fingret på den springande punkten med AI: de gamla reglerna är borta, och de nya skrivs fortfarande.
Det ger en blandning av sött och salt i förstadiet av utvecklingen, men ställer likväl den traditionella rekryteringsprocessen på ända.
Rekryteraren hänger löst.
Läs mer:
Prishöjningen som chockar – upp 300 procent. Dagens PS
ANNONS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.