Dagens PS

Rekordintäkter för svenska hotell i sommar

Grand Hotel i Stockholm. För svenska hotell har sommaren varit väldigt bra och logiintäkterna har ökat.
Grand Hotel i Stockholm. För svenska hotell har sommaren varit väldigt bra och logiintäkterna har ökat. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 aug. 2022Publicerad: 10 aug. 2022

Sommaren har varit väldigt bra för hotell i Sverige, i juli ökade svenska hotell sina logiintäkter med nästan en tredjedel jämfört med juli 2019, innan pandemin. 

ANNONS
ANNONS

Nya siffror från Stockholms Handelskammare visar att svenska hotells logiintäkter ökade 32 procent i juli jämfört med juli 2019, både på grund av fler uthyrda rum och på grund av prisökninger, men de högre priserna kan slå tillbaka genom att människors utrymme för konsumtion minskar,  det rapporterar Fastighetsvärlden.

De totala logiintäkterna i Sverige i juli 2022 var 2 549 miljoner kronor, i juli 2021 var logiintäkterna bara 1 671 miljoner kronor och i juli 2020 var de bara 1 013 miljoner kronor.

“Det är så klart glädjande att hotellen haft en bra sommarsäsong, men att det blivit så mycket dyrare att vara hotellgäst visar att även besöksnäringen driver på inflationen. Det finns en risk att den höga inflationen, och stigande räntor, sätter käppar i hjulen för hotellen framgent genom ett minskat konsumtionsutrymme”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, till Fastighetsvärlden.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hotellen i Sverige går för högtryck

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]