Dagens PS

Rekordhögt pris på el väntas fortsätta

Pris på el
För lite regn gör att vattenkraften – och elpriset – blir dyrt. (Foto: Vattenfall)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 06 sep. 2021

Juli och augusti 2021 hade ett pris på el som var det högsta någonsin i Sverige – i alla fall hittills. De höga priserna väntas nämligen fortsätta om vi inte får mer vatten och vind. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Juli och augusti i år var de månaderna hittills med högst elpris. Den sista augusti var elpriset som högst, då en kilowattimme kostade 97 kronor på den nordiska elbörsen Nord Pool, skriver Dagens Nyheter.

Orsakerna till de höga priserna är flera, i huvudsak för lite vind, för lite regn, dyra tyska elpriser och underhåll av kärnkraftsreaktorn Ringhals 3, enligt det statliga elbolaget Vattenfall.

Har regnat – på fel ställen

De stora översvämningarna på västkusten och i Gävleborgs län hjälpte inte heller vattenkraften – det regnade nämligen på “fel ställe”, säger Jonas Stenbeck, privatkundchef på Vattenfall.

“Det har inte regnat i områden med vattenkraft så det mesta av det regnet har inte kommit vattenkraften tillgodo. Det kan låta paradoxalt men det är så det funkar”, säger han till DN.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, säger till DN att det naturligtvis är svårt för konsumenten att påverka elpriserna på elbörsen, men det viktigaste för privatpersoner är att se till att ha det bästa möjliga elavtalet för att få ett bra pris på el.

“Vare sig man har rörligt eller bundet så ska man jämföra mellan elbolagen och inte bara ta det man alltid haft. Det är enorma skillnader på exakt samma el, och det är väldigt lätt att byta.”

Ser ut att fortsätta vara dyrt

De höga elpriserna ser ut att fortsätta in på hösten. Den svenska kärnkraften ska kunna gå på full kraft igen från oktober, men de tyska elpriserna ser ut att fortsätta ligga högt. Mycket beror dessutom på vädret, enligt Vattenfall.

ANNONS

“Mycket pekar på att det blir en period med fortsatt höga elpriser i Norden om vi inte får nederbörd. Och så blir det ännu värre om det inte blåser så mycket. Då kan priserna i höst nog ligga någonstans mellan 50 och 90 öre per kWh”, säger Jonas Stenbeck.

Läs även: Vattenfall: Tvingas stänga av kärnkraft i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]