Dagens PS

Regeringen säger ja till hemlig avlyssning

hemlig avlyssning
På onsdagens pressträff medverkade bland andra justiteminister Gunnar Strömmer (M), Jämställdhetsminister Paulina Branbdberg (L) och Torsten Elofsson (KD), rättspolitisk talesperson.
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 05 apr. 2023Publicerad: 05 apr. 2023

Regeringen vill ge polisen rätt att använda hemlig avlyssning för att komma åt gängbrottslighet – även i situationer när det inte finns någon konkret brottsmisstanke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under en pressträff på onsdagen meddelade regeringen att man vill låta polisen få använda hemlig avlyssning i kampen mot gängbrottsligheten.

I förebyggande syfte

Nu ska regeringen skicka ett lagförslag om preventiva tvångsmedel till lagrådet, för granskning. Regeringen vill skynda på lagändringen och målet är att förslaget ska vara på plats redan i oktober.

Preventiva hemliga tvångsmedel innebär att polis i hemlighet kan avlyssna eller övervaka personer – i förebyggande syfte.

Detta helt utan att det finns någon konkret brottsmisstanke.

ANNONS

Senaste nytt

“Otroligt viktigt”

“Vi vill att hemliga tvångsmedel ska få användas innan en förundersökning är inledd och i flera typer av fall”, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträffen.

“Det är otroligt viktigt att tillföra de brottsbekämpande myndigheterna nya effektivare verktyg i sitt arbete”, fortsätter han.

Krävs för att stoppa våldsvågen

ANNONS

Under pressträffen medverkar även jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), Katja Nyberg (SD), talesperson i polisfrågor, och Torsten Elofsson (KD), rättspolitisk talesperson.

Katja Nyberg menar att åtgärden är vad som krävs för att stoppa gängvåldet.

“Just nu pågår en omläggning av kriminalpolitiken. Hemliga tvångsmedel är en viktig del för att kunna stoppa våldsspiralerna”, säger hon.

“Inget övervakningssamhälle”

Gunnar Strömmer tycker att avvägningen mellan polisens behov och den personliga integriteten är rimlig.

“Vi ska inte skapa något övervakningssamhälle. Man ska vara medveten om att de här verktygen är ett intrång i den personliga integriteten, men man ska också vara medveten vad som händer om vi inte inför den här lagstiftningen”, säger han.

Förslaget som regeringen presenterade på onsdagen bygger på en utredning som den förra S-regeringen tillsatte.

Läs även: Regeringen satsar miljarder mot gängkriminalitet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]