Dagens PS

Rapport om alternativ cementförsörjning i Sverige

Carl Wadell på Tillväxtanalys tycker att rapporten om förutsättningar för alternativ cementförsörjning ger en bild av alternativen till fortsatt kalkbrytning eller produktion av cement.
Carl Wadell på Tillväxtanalys tycker att rapporten om förutsättningar för alternativ cementförsörjning ger en bild av alternativen till fortsatt kalkbrytning eller produktion av cement. (Foto: Tillväxtanalys)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 maj 2022Publicerad: 31 maj 2022

I dag redovisar Tillväxtanalys sin rapport om förutsättningarna för alternativ cementförsörjning om det skulle bli stopp för Cementas produktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utifrån ett regeringsuppdrag har Tillväxtanalys tittat på förutsättningarna för en alternativ försörjning om det skulle bli stopp för cementproduktionen på Gotland. Framtida efterfrågan på cement har kartlagts, liksom alternativa källor och logistiska förutsättningar för import.

“Rapporten belyser effekter och merkostnader som uppstår om kalkstensbrytningen eller cementproduktionen i Slite ska ersättas, och pekar på åtgärder som staten och privata aktörer kan behöva vidta om dessa situationer uppstår”, säger Sverker Härd, generaldirektör på Tillväxtanalys i ett pressmeddelande.

Tagits fram i samarbete

I dag redovisas svaren i Tillväxtanalys rapport, som är resultatet av ett samarbete med de fem myndigheterna Boverket, Energimyndigheten, Fortifikationsverket, SGU och Trafikverket. Dessutom har ett stort antal organisationer bidragit med expertkunnande och granskning av beräkningar och underlag.

“Resultatet av vårt gemensamma arbete är en tydligare bild av alternativen till en fortsatt kalkstensbrytning eller cementproduktion i Slite, säger Carl Wadell, projektledare på Tillväxtanalys, i pressmeddelandet.

Konsekvenser av tre scenarier

Slutrapporten Förutsättningar för en alternativ försörjning av cement i Sverige presenterar konsekvenser av tre olika scenarier för minskad eller helt stoppad produktion i Slite på Gotland.

“På kort sikt beror effekterna av ett eventuellt stopp av kalkstensbrytningen i Slite i stor utsträckning på vilka möjligheter Cementa har att etablera en alternativ försörjning. En nedsatt cementförsörjning får negativa konsekvenser för svenskt samhällsbyggande och den svenska ekonomin”, säger Carl Wadell i pressmeddelandet.

I rapporten presenteras förslag på åtgärder för att möjliggöra och underlätta import, eller alternativ inhemsk försörjning av kalksten, klinker och cement.

ANNONS

Förslag i rapporten:

  • Undanröj hinder för import.
  • Undvik lagändringar som kan hämma import.
  • Överväg satsning på ökad provningskapacitet.
  • Överväg försörjningsberedskap.
  • Främja alternativ till cement.
  • Se över tillståndsprocesserna för brytning.
  • Fortsatt dialog och utredning kring logistiklösningar.

 

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Cementa satsar på CCS: Glädje eller glädjekalkyl?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS