Dagens PS

Radioaktivt arv i Östersjön – nu har det spårats

Spårar radioaktivitet i Östersjöns havsbotten
En flik av Östersjön. Nu har forskare i Linköping kartlagt hur radioaktivt arv kan spåras i havsbottnen från lång tid tillbaka. (Foto: Pelle Rink/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 apr. 2025Publicerad: 04 apr. 2025

En ny avhandling visar hur radioaktiva utsläpp kan spåras i havsbotten i Östersjön. Aktuellt inte minst mot tankarna på ny svensk kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avhandlingen heter ”Tracing radioactive contamination: a case study of a research facility and its surrounding marine environment” och ämnet är högaktuellt i vår nya tid.

Det handlar om radioaktiva utsläpp från de senaste decennierna och hur de kan spåras i havsbottnen i Östersjön.

Per Törnquist lägger fram avhandlingen vid Linköpings universitet och har kartlagt radioaktiviteten i havsmiljön vid forskningsanläggningen Studsvik.

1947 bildades AB Atomenergi för att utveckla, konstruera och driva kärnenergianläggningar i Sverige med Studsvik som hemort. Där arbetar man fortfarande, snart 80 år senare.

”Idag är forskningsreaktorerna avvecklade och Studsvik satsar på att behålla positionen som ledande leverantör av tjänster till den internationella kärnkraftsindustrin”, skriver bolaget på sin hemsida.

Långsamt för svensk kärnkraft – kan dröja till efter valet. Dagens PS

Kartor över spridningen

Per Törnquists forskning har resulterat i kartor över spridningen av olika radioaktiva ämnen, som kan användas för att bedöma riskerna vid planerade eller oavsiktliga utsläpp av radioaktiva ämnen i naturen.

”När man släpper ut gifter, som man kan betrakta det här som, är det bra att veta vart de tar vägen. Till exempel om det skulle hända något oförutsett så har man då ett hum om hur påverkan blir lokalt”, säger Per Törnquist.

ANNONS

”Eftersom det kan bli aktuellt att bygga ut svensk kärnkraft är det extra viktigt att ha så mycket kunskap som möjligt om hur de radioaktiva ämnena sprids i framför allt bräckt vatten, som Östersjön”, tillägger han.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Ger upphov till avfall

Forskning kring kärnkraft ger upphov till en del radioaktivt avfall i vätskeform, som får släppas ut i havet. Strålningsnivåerna i avfallet är strikt reglerat och kontrollerat av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Men det är inte klarlagt hur olika typer av radioaktiva ämnen beter sig i havsmiljön och hur de sprids i naturen, påpekar Törnquist som undersökt vart dessa ämnen tar vägen i den marina miljön.

”Nu har vi bra kartor som visar sannolikheten för var utsläppta partiklar kommer att hamna. De kan användas vid modellering av spridningen och riskbedömning av hur radioaktiva utsläpp sprids om det skulle ske en olycka”, säger Per Törnquist.

Vid Studsvik har vätskorna med högst radioaktivitet kapslats in för slutförvar. Vätska med lägre radioaktivitet har renats i Studsviks eget reningsverk, kontrollmätts och släppts ut i Östersjön.

Hållit sig inom gränserna

Forskarna har gått genom Studsviks utsläppsrapporter från 1959 och framåt och jämfört dessa med de radioaktiva ämnen som de uppmätt i proverna från botten. De kan konstatera att forskningsanläggningen har hållit sig inom de tillåtna gränserna för utsläpp av radioaktivt avfall.

ANNONS

Det roligaste är väl att vi med hjälp av plutonium-244 ser att tidigt på 1950-talet verkar plutonium ha kommit hit från provsprängningar av de tidigaste vätebomberna. Det är väldigt häftigt att det kan synas här, för de sprängdes ju på Bikiniöarna på södra halvklotet. Spåren av kärnvapensprängningar ses markant fram till 1963, när USA och dåvarande Sovjetunionen enades om att upphöra med atmosfäriska kärnvapensprängningar”, säger Per Törnquist.

Ny kärnkraft alldeles för dyr – “inte konkurrenskraftig”. Dagens PS

Sensorer ska förhindra kabelsabotage i Östersjön. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Åsa Wallenrud om hybrid- och elbilar som lämnar landet
Spela klippet

Svenska hybridbilar lämnar landet: "Vanligt folk har inte råd"

Svenska hybrid- och elbilar lämnar landet i en oroväckande takt, visar nya trender i bilbranschen. Ekonomiska utmaningar och förändrade konsumtionsmönster tvingar fram en export som kan hota Sveriges klimatmål. ”Det går utför när det kommer till hållbarheten”, varnar motorjournalisten Åsa Wallenrud. Hon pekar på att både elbilar och hybridbilar försvinner från den svenska marknaden i […]