“Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet”. Att det skulle bli ett mantra för generationer av svenska ljudnördar var antagligen inte Killinggängets plan. Inte heller att bli motbevisade 15 år senare.
Sony WH-1000XM4: Herren på täppan gör bäst bättre
Mest läst i kategorin
Det visar sig nämligen att en mycket hjälpande faktor i ljudupplevelsen är tystnad. Inte då från det man vill lyssna på, utan allt annat. Att vara ensam med musiken, ljudboken eller seriens dialog är a och o för en uppslukande upplevelse.
Ett vanligt sätt att stänga ute stadsruset är att maxa volymen. Det förstör inte bara dynamiken, utan även dina öron och så småningom hörlurarna du använder. Dessutom är det en genre-specifik lösning. Oavsett hur många gånger du trycker på “Höj volym”-knappen kommer Debussys andrumsfyllda stycken aldrig stänga ute bruset.
Den hemliga tekniken
Här kommer de magiska orden: aktiv brusreducering. Det är egentligen ingen revolutionerande teknik, ett välkänt märke vid namn Bose har tillverkat hörlurar med aktiv brusreducering ända sedan 80-talet. Men populäriteten har minst sagt skjutit i höjden när tekniken både blivit bättre och billigare.
2016 hoppade Sony in på marknaden med MDR-1000X. Trots några nybörjarsmärtor ifrågasattes om inte Sony lyckats övermanna ärkerivalen Bose på första försöket. Andra försöket övertygade ännu fler, och vid tredje generationen var det vedertaget: Sony var herre på täppan.
Därför såg vi spänt fram emot en uppdatering, för hur gör man bäst bättre?
Sony WH-1000XM4
Bättre ljudkvalitet och brusreducering, Bluetooth Multipoint och smartare funktioner är svaret. Sony WH-1000XM4 har hela paketet och vem som helst skulle bli nöjd med dessa runt öronen.
Ljudkvalitet
Hörlurarna låter riktigt bra. Jag hör detaljer i musiken jag aldrig hört förut i ett par hörlurar. Framför allt i basregistret, där exempelvis golvpukors djupa reverb plockas upp. Det känns bra, dynamiken är påtaglig och det gäller såväl för klassisk musik som modern pop. Ingenting saknas.
Mikrofonen är okej. I tysta miljöer är det inga problem, där plockar den upp rösten ganska tydligt och bra faktiskt. Den har lite svårare att registrera mörkare röster, vilket gör att den för min del nästan var oanvändbar när det var mycket ljud omkring, exempelvis på en buss. Det känns lite tråkigt att jag fortfarande behöver ha med gamla standardhörlurar för säkerhetens skull, men det är inget problem för de flesta.
Brusreducering
Det är såklart att ett par hörlurar inte kan stänga ute allt ljud. Men Sony WH-1000XM4 introducerar nya tekniker och nu är det nära. Stockholms dundrande och tjutande gamla vagnar på röda linjen förvandlas till ett avlägset fläktlikt brus och den konstanta pop-radion på kontoret försvinner helt. När man samtidigt spelar egen musik i lurarna är man i en helt egen värld.
En tacksam funktion är att hörlurarna kan med ett knapptryck noggrant mäta din passform. Efter ett 5-sekunders test upptäcker och anpassar de sig om du exempelvis har glasögon eller mössa på dig. Ett måste till vintern.
De klarar också tuggummi-testet mycket väl, där jag med överdrivna käkrörelser försöker rubba hörlurarna tills de läcker. Det krävs rejäl ansträngning innan brusreduceringen påverkas, så de som vill ha lugn och ro under lunchen sitter säkert.
Perfekt är det inte riktigt ändå. Om än det är bättre än i tidigare versioner läcker vind ibland igenom när man promenerar utomhus speciellt blåsiga dagar. Omvärlden hörs fortfarande, när man aktivt lyssnar för det, men det är som tidigare sagt för mycket att be om total tystnad ännu.
Komfort
XM4 är inte de skönaste hörlurarna jag burit, men är ändå bekväma. De sitter självklart tätt, då det hjälper ljudisoleringen, men kåporna är mjuka och i bra storlek.
Sony valde att göra huvudbandet tunnare jämfört med XM3. Det beslutet tycker jag var en miss, då jag upplever lite smärta på hjässan efter långa sessioner. Efterforskning visar att jag inte är helt ensam om åsikten. En liten justering lindrar problemet tillfälligt. Inget problem för de som siktar på att använda dem mindre än 5-6 timmar i sträck.
Anslutningar
Bluetooth är den huvudsakliga kopplingen mellan XM4 och dina enheter. De använder version 5.0 med stöd för Bluetooth Multipoint, kodekarna SBC, AAC och Sonys egna LDAC. Men även enheter som saknar Bluetooth kan du koppla in via 3,5 mm-ingången, speciellt fördelaktigt om du behöver ljud utan dröjsmål. Hörlurarna laddas via en USB-C-kabel, och laddningen räcker i nästan 30 timmar.
Bluetooth Multipoint ger dig den efterlängtade möjligheten att koppla till två enheter samtidigt. Du kan exempelvis titta på videos på datorn och när du får ett samtal i telefonen byter hörlurarna enhet helt självmant. En underskattat smidig funktion. Bluetooth är fortfarande Bluetooth, så det krävdes en del pyssel innan jag fick det att fungera ordentligt och ibland hoppade en enhet ur. Med mer vana blir det förhoppningsvis smidigare.
Sony Headphones Connect
Sonys egna app till mobilen är funktionell. Det förvånar mig gång på gång att jättar som Sony, Samsung och Yamaha inte kan designa snygga och användarvänliga appar till deras produkter. Sony Headphones Connect har definitivt gjort framsteg sedan den släpptes, och den är nu helt okej att använda.
I appen kan du aktivera flertal funktioner, se batterinivå och kontrollera EQ:n. Vill du inte manuellt ställa in kan jag rekommendera förinställningen “Upprymd”. För basfantaster ger “Clear Bass” noggrann kontroll över basvolymen och imponerande tryck.
Funktioner
Detaljer gör skillnad. Sony har implementerat flertal attraktiva funktioner som gör hela användarupplevelsen bättre. Samtliga går att avaktivera om man så önskar. Ett urval:
- En liten sensor i kåpan märker när du tar av dig hörlurarna och pausar automatiskt musiken, för att sedan återupptas när du sätter på dig dem igen.
- Med hjälp av GPS kan appen lära sig dina vanor och anpassa volym och brusreducering automatiskt beroende på var du befinner dig.
- När du pratar, eller håller hela handen på vänster kåpa, pausas musiken och mikrofonen plockar aktivt upp ljudet omkring dig, så du slipper lyfta på lurarna för att höra din omgivning.
- Programmerbar knapp som väcker Google Assistent eller Amazon Alexa direkt i hörlurarna.
- Sony 360 Reality Audio ger musik från högkvalitativa streamingtjänster som Tidal, Amazon Music HD och Deezer en helt ny dimension.
Design
XM4 finns i två färger, svart och silver. De ser moderna och minimalistiska ut, och smälter lätt in i de flesta stilar och omgivningar. Delarna är byggda i högkvalitativ plast, med detaljer i metall och konstläder i kuddarna.
Hörlurarna är inte vattentäta. Det är inte rätt produkt att ta sig med ut på stormiga äventyr, och för intensiva träningspass finns det andra mer specialiserade hörlurar till den inbitne. I vanligt regn skyddar du dem enkelt med ett paraply och för jogging eller enklare sportträning sitter de bekvämt på rätt plats.
När du inte använder dem hänger de enkelt på nacken eller tack vare smidig ihopfällning ryms de i ett relativt händigt fodral.
Sammanfattning
Senaste nytt
Ett par brusreducerande hörlurar tycker jag mer eller mindre är ett måste för stadsbor, speciellt om du pendlar kommunalt. Isoleringen skyddar dig från huvudvärk och trötthet, och ljudkvalitén i Sony WH-1000XM4 ger dig glädje och rysningar.
Letar du efter perfekta lurarna för sportandet är dessa inte rätt för dig. Inte heller om du ofta vandrar långt och inte vill oroa dig för regn.
Men med marknadens bästa brusreducering, flertal smarta funktioner och en snygg design behåller Sony tronen efter succén med XM3. En stark rekommendation.
Läs mer: iPhone SE (2020): Topprestanda till ett pangpris
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.