Bolag som verkar inom proptech har ett stort gemensamt mål, nämligen att totalt förändra fastighetsmarknaden, men det går trögt för bolagen.
Proptech drabbas hårt av inflation och höga räntor
Mest läst i kategorin
Proptechbolag föreställer sig en värld där bostäder och kontorsbyggnader kan köpas online med hjälp av virtuella visningar, där hus kan byggas på några timmar med hypereffektiva material som reducerar energiförbrukningen och där konflikter mellan hyresgäster och hyresvärdar kan undvikas genom bättre service och kommunikation, det skriver Insider.
Möjligheter blev utbudsbrist och inflation
Under 2021 verkade det här vara en framtid som fanns inom räckhåll, folk anpassade sig snabbt till nya sätt att leva, arbeta och handla under pandemin.
Bostadspriserna sköt i höjden och proptechinvesterare var ivriga att hänga på den nya trenden, men sedan kom den krassa verkligheten ikapp.
Samma pandemi som skapat möjligheter utlöste nu utbudsbrist och inflation, räntorna sköt i höjden och bolag i kopplingen mellan fastigheter och teknik var några av dem som drabbades hårdast.
Även själva idén om en förändring drabbades. I takt med att marknaden försämrades, började kunder, investerare och arbetsgivare inom proptech också bli desillusionerade.
Utsikterna inte längre lika utopiska
Fastighetsteknikerna vill inte gärna uttala sig om undergång och dysterhet, men stämningen har försämrats och utsikterna är mycket mindre utopiska än tidigare.
Proptechbolaget Opendoors aktie har rasat med 90 procent under det senaste året och Divvy Homes, som lovade ett nytt sätt att göra hyresgäster till ägare, erbjöd istället vissa kunder högteknologiska förpackningar.
Kunder och investerare besvikna
Proptechbolaget Better grundades 2014 och har samlat in 900 miljoner dollar, drygt 9 434 miljoner kronor, från investerare. Bolagets mål att förenkla bolåneprocessen har dock inte gått som planerat.
En del av bolagets kunder är inte bara besvikna på bolagets tjänster utan menar att de nu har det sämre än tidigare.
Man behöver inte fråga investerare om de är besvikna på branschens resultat, det räcker att titta på aktieklurserna.
Förlorade över 102 miljarder
Aktierna i mäklarhuset Compass, kontorsföretaget Wework och Ibuyer Opendoor sjönk på tisdagen med mer än 85 procent från sina debuter på den offentliga marknaden. Alla är värderade långt under sina tidigare privatmarknadsvärderingar.
Softbank, Wework, Compass och Opendoors största gynnare, förlorade 9,75 miljarder dollar, drygt 102 miljarder kronor, på sin Vision Fund under tredje kvartalet 2022.
Kanske inte får tillbaks investering
Fonden investerar i mycket mer än proptech, men Better förvärrar saken. Softbank pumpade in 1,25 miljarder dollar, drygt 13 miljarder kronor, i bolaget, det mesta som en del i en affär för börsnotera bolaget.
Betters vd indikerar dock att det kanske inte kommer börsnoteras via SPAC-affären, vilket betyder att Softbank kanske inte kan få tillbaka sin investering.
Tiger Globals privata riskkapitalfond investerade i flera proptechbolag under 2021 och början av 2022 och föll med nästan 60 procent i november 2022 jämfört med året innan.
Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Proptech växer när fastighetsbranschen digitaliserar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.