Efter helgens drönarflygningar har säkerheten höjts på svenska kärnkraftverk då polisen ser en “förhöjd hotbild.”
Polisen: "Förhöjd hotbild" mot svenska kärnkraftverk
Mest läst i kategorin
I helgen flög drönare över de svenska kärnkraftverken Forsmark, Ringhals och Oskarshamn, samt i centrala i Stockholm över regeringskvarteret och slottet. Enligt polisen handlade det om stora drönare av militär modell som kunde stå emot den hårda vinden.
“Det här är inte frågan om någon liten propellerdrönare, utan en stor vingdrönare med minst ett två meter i vingbredd,” säger en källa med insyn till Aftonbladet.
Poliser har fått i uppgift att hålla koll på skyddsobjekt och luftrummet ovanför dem. Enligt Aftonbladet har polisen nationellt utlyst “förhöjd hotbild” mot kärnkraftverken.
Under måndagen meddelade Säpo att de tar över utredningarna kring händelserna, som de utreder som ett brott mot rikets säkerhet, med rubriceringen grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
“Bestämmelsen obehörig befattning med hemlig uppgift gäller oavsett om det gäller att gå främmande makt tillhanda eller inte. Jag vill inte gå in på vilka övervägande vi gjort här, vi håller så många alternativa förklaringar öppna som möjligt i det här läget”, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman som leder utredningen till Aftonbladet.
Strålsäkerhetsmyndigheten har också satt in sina rutiner för förhöjd säkerhet, bekräftar Emil Jorpes, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten för tidningen. De bedömer dock inte att reaktorsäkerheten är hotad.
“En drönare i sig utgör inget hot men information som en drönare kan samla in, och föremål som en drönare kan ta med, kan användas i ett antagonistiskt syfte. Därför är det allvarligt”, säger han till Aftonbladet.
Läs mer: Mystiska drönare över svenska kärnkraftverk
Läs även: Andersson om kärnkraft: ”Kan inte värmas av pratkvarnar”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.