Dagens PS

Osynligt stängsel håller alla på plats

Osynligt stängsel håller korna på plats
Glada kor i Varberg – med ett virtuellt staket i förgrunden? Nej, tekniken är ännu inte godkänd i Sverige men testat vid försök hos SLU. (Foto: Adam Ihse/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 feb. 2025Publicerad: 10 feb. 2025

Enklaste sättet att stänga in djur? Att inte göra det. Virtuella stängsel håller ordning på korna och ser till att du har alla hästar hemma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om man tar bort de fysiska elstängsel som finns runt hagar och betesmarker kan man skapa hagar överallt – utan staket.

Man ersätter helt enkelt de vanliga, synliga staketen med virtuella. En filosof skulle kunna säga att var och en i stället bär sina gränser inom sig – med en liten elchock som påminnelse, i och för sig.

Det handlar i vilket fall om ny forskning från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som visar att virtuella stängsel är ett alternativ som även fungerar i naturbetesmarker och där vegetationen är mer varierad.

Stängsel inte godkänt i Sverige

Det handlar om en teknik ännu inte godkänd i Sverige, en teknik som går ut på att man inhägnar beteshagar utan att sätta upp stängsel.

I stället ritas en virtuell hage upp med hjälp av GPS-punkter i en app. Korna i hagen bär halsband som varnar dem med ljud när de närmar sig den virtuella gränsen.

Om kon då inte vänder tillbaka får hon en svag stöt från halsbandet, ungefär motsvarande tio procent av styrkan i ett vanligt elstängsel.

En av fördelarna är att man kan rita om en hage mycket lätt, om än till priset av förvirrade kor, och att systemet därför kan användas för att flytta djur till olika delar av marken enkelt.

ANNONS

Senaste nytt

”Fungerar bra”

ANNONS

Husdjursagronomen Lotten Wahlund vid SLU har undersökt hur djuren anpassar sig till och påverkas av virtuella stängsel.

Tidigare studier har gjorts på traditionella betesvallar utan buskar och träd men Wahlund ville se hur tekniken fungerade i naturbetesmarker.

”På naturbeten finns många typer av vegetation och underlag och även höjdskillnader, vilket skulle kunna göra det svårare för djuren att anpassa sig till tekniken. Men vår övergripande slutsats är att det fungerade väldigt bra”, säger Lotten Wahlund.

Agronomen kunde inte se några beteendeförändringar eller stress hos djuren när de inte längre såg gränsen för sin rörelsefrihet.

”Vi kunde även se att djuren gärna uppehöll sig nära den virtuella gränsen och att de snabbt märkte när vi flyttade den. I många fall var de ute på den nya ytan inom 30 minuter. Detta tyder på att de inte är rädda för gränsen”, säger Lotten Wahlund.

Viktig kunskap

Det här är viktig kunskap för lantbruket eftersom det innebär goda möjligheter att snabbt kunna styra om var djuren betar och därmed utnyttja marken mer effektivt.

Dock är tekniken med osynliga stängsel och att få djur att röra sig med hjälp av elchocker alltså ännu inte godkänd i Sverige.

”Intresset är i alla fall väldigt stort. Många hör av sig, både lantbrukare och intresseorganisationer men även från politiskt håll finns ett intresse för tekniken”, avslutar Lotten Wahlund.

ANNONS

Det är väl där någonstans den fantasifulle ryser till lite. Ungefär som vid en tioprocentig elchock.

Så mycket nytta gör vildsvinen – för markägare. Dagens PS

Ny unik fisk upptäckt i Östersjön. Dagens PS

Förbättrad lönsamhet för svenska lantbrukare. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS