I Skellefteå ligger Sara kulturhus, ett 20 våningar högt hotell och kulturhus byggt i trä, det mesta är gran och tall från trakten.
Ökande trend att bygga höghus helt i trä
Mest läst i kategorin
Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White arkitekter som skapat byggnaden på 30 000 kvadratmeter, säger till Wall Street Journal att inuti byggnaden är doften av timmer nästan som i skogen.
”Det här är en väldigt liten stad, och trä är något som alla i det här samhället har en kolimträkorslimmat träppling till. De förstår materialet”, säger han till WSJ.
Vunnit internationell tävling
Sara kulturhus har vunnit en internationell arkitekttävling för trähus, International Award for Wood Architecture, som avgjordes på International Wood Construction Forum i Nancy, Frankrike, den 7 april.
“Utmärkelsen är ett bevis på att vi i Sverige idag kan bygga stort och hållbart i trä med arkitektur i internationell toppklass. Med sina 20 våningar är Sara kulturhus världens högsta träbyggnad i antal våningar och ett kvitto på svensk träindustris kompetens. Utmärkelsen visar att vi har kommit långt inom träbyggandet i Sverige, säger Alexander Nyberg i ett pressmeddelande.
Han är ansvarig för Nordens största arkitekturtidning Trä och jurymedlem i International Award for Wood Architecture.
Framväxande trend
Sara kulturhus är del av en framväxande trend bland arkitekter, byggare och fastighetsutvecklare, att använda limträ och korslimmat trä vars styrka är lik styrkan hos stål och betong så att det kan ersätta dessa byggmaterial i stora byggnader och höghus.
De som förespråkar limträ och korslimmat trä framhåller att det är mer miljövänligt. WSJ skriver att koldioxidavtrycket från en byggnad byggd av limträ, enligt tidskriften Sustainability, kan bli hälften av det från en liknande byggnad byggd av stål och betong, om träden som används är selektivt nedhuggna och inte kommer från ett kalhygge.
Bättre klimatavtryck
I en studie publicerad i Sustainability påtalas att flera nya studier visar att utsläppen kan minskas med 13–26,5 procent om stål och betong ersätts med korslimmat trä och limträ i medelhöga byggnader.
“Om du tittar på koldioxidpåverkan av att skörda träd och förvandla dem till byggnader ger det dig ett mycket bättre klimatavtryck än du får från betong eller stål”, säger Stephen Shaler till WSJ.
Han är professor i hållbara material och teknologi vid University of Maine och menar att så länge skogarna har förvaltats på ett hållbart sätt, något vi har kapacitet att göra, är trä en klar vinnare när det gäller koldioxidavtrycket.
Antalet höghus i trä ökar
Mellan juli 2020 och december 2021 ökade antalet flervåningshus byggda av limträ och korslimmat trä i USA med 50 procent, till fler än 1 300 byggnader, detta enligt trähandelsgruppen Wood Works. I USA är det tillåtet att bygga träbyggnader på upp till 18 våningar, men i Milwaukee har ett trähus på 25 våningar byggts efter att data som visade att byggnaden är lika säker som konventionella byggnader skickats in till stadstjänstemän.
I Janpan har ett inhemskt bolag föreslagit att ett 70-våningshus ska byggas i trä i Tokyo och i Storbritannien har en arkitektbyrå planer att bygga ett 80-våningshus i London.
Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Norconsult arbetar med utemiljön vid Sara kulturhus
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.