Dagens PS

Nytt sätt att sänka koldioxidutsläpp vid stålproduktion

Forskare har utvecklat en process som kan minska koldioxidutsläppen från masugnar med nästan 90 procent
Forskare har utvecklat en process som kan minska koldioxidutsläppen från masugnar med nästan 90 procent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 feb. 2023Publicerad: 16 feb. 2023

Brittiska forskare har hittat ett sätt att sänka masugnars koldioxidutsläpp men nästan 90 procent och letar nu efter industriella partners för att testa metoden i en pilotanläggning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ståltillverkning står för upp till 9 procent av världens koldioxidutsläpp och masugnen är den mest koldioxidintensiva delen av tillverkningen, det rapporterar Business Insider.

Kan minska masugnars utsläpp

Forskare vid University of Birmingham har utvecklat en process som kan rensa upp stålets tillverkningsprocess i masugnarna.

Vid ståltillverkning matas kokskol och järnmalm in i masugnar som värms upp till skyhöga temperaturer. Det flytande järn som då skapas förädlas sedan till stål.

Ungefär 70 procent av allt stål som används i världen tillverkas på det här sättet och för varje ton stål som tillverkas släpps nästan två ton koldioxid ut, detta enligt World Steel Organization.

ANNONS

Senaste nytt

Använder 90 procent mindre kokskol

Harriet Kildahl, medförfattare till studien vid University of Birmingham, berättar för Insider att hennes forskarteam har hittat ett sätt att tillverka kol med 90 procent mindre kokskol.

Det kan minska koldioxidutsläppen med nästan lika många procent.

Hon beskriver det som ett slutet system som kan fånga och återvinna koldioxiden som utlöser de kemiska reaktioner som omvandlar järnmalmen till stål.

ANNONS

Hon förklarar att ett mineral kallat perovskit som reagerar med koldioxid vid lägre temperaturer används och att systemet skulle kunna monteras på befintliga masugnar.

“En del kokskol används för att starta denna termokemiska cykel, men från och med det skulle du inte behöva lägga till mer,” säger Harriet Kildahl till Insider.

Billigare och enklare

En av studiens medförfattare, Yulong Ding, menar att systemet kan vara både billigare och enklare att använda än andra strategier för att göra ståltillverkning mindre koldioxidintensiv eftersom masugnar inte behöver ersättas.

Nu letar forskarteamet efter industriella partners för att bygga en pilotanläggning för att testa processen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: H2 Green Steel: “Vi måste producera mer el”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS