Dagens PS

Nytt datorvirus kan kosta dig 25.000 kronor

(Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 maj 2017Publicerad: 03 maj 2017

TV4 Nyheterna har träffat Susanne Westerlund som nyligen drabbades av ett virus i sin dator på jobbet. Datorn var låst och kunde inte användas och snart trillade ett betalningskrav på 25.000 kronor in i posten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Naturligtvis hade det känts enkelt att betala /…/ Men efter att ha rådfrågat sa de att det förmodligen kommer att komma mer betalningskrav senare så det är intesäkert att man får alla nycklar i alla fall”, berättar hon i inslaget.

Det Susanne och företaget hade drabbats av kallas ”ransomware” och är en växande trend av skadlig kod där en dators hårddisk krypteras och där ägaren krävs på pengar för att få datorn upplåst. Enligt TV4 Nyheterna, som hänvisar till siffror från FBI, omsatte bara den här typen av datorvirus 1 miljard dollar förra året och under samma period drabbades 4 procent av svenskar.

Och att så många som 12 procent av svenskar uppger att de är villiga att betala lösensumman tror Michael Witt på it-säkerhetsföretaget Sentor är en av förklaringarna till ransomwares framfart och framgångar.

”Jag har personligen suttit i ett flertal samtal med ganska desperata företag som råkat ut för det här. Det är en effektiv modell för den som använder det här, alltså angriparen.”

För att skydda sig mot att hackarna tar över din eller företagets dator uppmanas användare att tänka både en och två gånger innan man öppnar ett mejl eller klickar på en länk när man är osäker på avsändaren.

Och till sist, tipsar Susanne:

”Man ska säkerhetskopiera betydligt oftare än vad jag har gjort. Det har jag ju lärt mig.”

MISSA INTE: Hackare slog till – gav gratis resor till alla  >

LÄS ÄVEN: Ny hackerattack avslöjad – VD:n får betala dyrt  >

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]