Dagens PS

Nya fynd vid Estonias vrak

Nya undersökningar om Estonias förlisning inleddes i somras.
Nya undersökningar om Estonias förlisning inleddes i somras. (Foto: Stefan Jerrevång/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 16 nov. 2021

Nya resultat från sommarens undersökningar vid Estonias förlisningsplats har presenterats på en pressträff i Estland. Man har konstaterat att det som finns under hålen i fartygets skrov är berggrund.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden till de nya undersökningarna vid förlisningsplatsen är dokumentären “Estonia – fyndet som förändrar allt” som sändes förra året. I dokumentären visades tidigare okända hål i fartygets styrbordssida, vilket ledde till nya spekulationer om orsaken till katastrofen 1994, skriver Ny Teknik.

Den estniska haverikommissionen har efter dokumentären inlett en preliminär bedömning, med hjälp av svensk och finsk expertis.

Haverirapporten 1997 (JAIC), kom fram till att den viktigaste orsaken till förlisningen var att fästen och lås till Estonias bogvisir var underdimensionerade, och tanken är nu att ta reda på om det kan finnas en annan förklaring, skriver Ny Teknik.

Vissa resultat har redan presenterats. Bland annat bekräftade man redan i juli att det finns sten och fast botten i närheten av fartyget, i stället för enbart lera och lös sand som tidigare har varit huvudtesen.

Oklar betydelse

Ett annat fynd som meddelades efter sommarens undersökningar var att bogrampen in till färjans bildäck har lossnat från sina gångjärn.

Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet som arbetslett undersökningarna, gick under pressträffen in mer på bottenförhållandena. En av de slutsatser han presenterar är bland annat att botten i anslutning till de två större hålen på fartygets norra sida verkar bestå av berggrund.

Man kan dock i nuläget inte slå fast huruvida det kan förklara de nyfunna hålen:

”Vad det här betyder är inte min sak att avgöra. Det måste någon fartygsingenjör uttala sig om. Jag kan inte säga vad det här betyder för själva hålen, jag ska inte göra det heller, för det tillhör inte min expertis”, säger Martin Jakobsson vid pressträffen till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Till våren 2022 planeras nya undersökningar vid vraket. Då är det tänkt att fartyget ska dokumenteras med fotogrammetri, en metod där tusentals bilder av vraket sätts samman till en 3D-modell av skrovet.

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i estniska Tallinn kvällen före, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

Läs också:

Snart kan dykare gå ner till Estonia

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]