Dagens PS

Nya EU-regler pressar företag: "Digitalt perspektiv fem i tolv"

Nya EU-regler pressar företag: "Digitalt perspektiv fem i tolv"
Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv, varnar för att EU-reglerna sätter press på svenska företag. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 12 juli 2022Publicerad: 12 juli 2022

EU vill ha digitaliserad rapportering inom en rad olika områden, men har inget system klart. Företagen i Sverige, med EU:s lägsta momstapp, måste investera stort i it-systemen.

ANNONS

EU förbereder nya regleringar som kommer att ha direkt påverkan på svenska företag. Mycket ska digitaliseras. Det handlar bland annat om ökad rapportering för betaltjänster, hållbar bolagsstyrning och momsredovisning, enligt Computer Sweden.

Inga gemensamma system i EU

Det finns inga gemensamma system för rapporteringen, och pressen på företagen ökar.

Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv, säger att momsfusket i Sverige är begränsat.

“Vissa år har EU:s beräkningar visat att Sverige till och med får in mer moms än det teoretiskt borde vara möjligt”, säger Anna Sandberg Nilsson till Computer Sweden.

Väljer olika vägar

Digitalisering av momsredovisning ger EU-länderna verktyg för att komma åt det utbredda momsfusket. Riktigt hur det ska gå till står inte klart. En del länder har redan infört digital redovisning.

Polen har ett system med split payment, som delar momsen mellan skattemyndigheterna och de säljande företagen. Italien använder e-fakturering, och i Spanien använder man realtidsrapportering.

“De har fått undantag för att gå lite före och välja sina egna system”, säger Anders Hultkvist, verksamhetsutvecklare inom moms på Skatteverket till CS.

EU föreslår enhetligt system

“Men i oktober är tanken att EU-kommissionen ska komma med sitt förslag till ett enhetligt system för alla medlemsländer”, fortsätter han. “Men det är lite oklart hur det påverkar de länder som redan valt väg.”

Skatteverket jobbar sedan två år tillbaka med att analysera Sveriges vägval. Sedan fattar Finansdepartementet beslut i frågan.

Dyrt för företagen

För Anna Sandberg Nilsson är det redan klart att digitaliseringen kommer att påverka de svenska företagen i hög grad. Framför allt blir det en dyr historia. Det är också farligt att tro att digitalisering löser alla problem, anser hon.

“Vi har alltid tryckt på att digitalisering är bra – men att reglerna då också måste förenklas och vara möjliga att programmera”, säger Anna Sandberg Nilsson till Computer Sweden.  “Men förenklingarna lyser med sin frånvaro utan momsreglerna blir bara mer och mer komplicerade, omöjliga att hantera inte minst i ett it-system.”

“Nu har man slängt in det här digitala perspektivet fem i tolv och tror att bara för att man har ett system så löser sig allt.”

Läs även: Så hög är skatten när du tankar bilen 

Läs även: Nationalekonom i ny rapport: Sänk bolagsskatten 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]