Dagens PS

Nya energilösningen: Flytande solcellspark i havet

Koen Burgers, vd för Solar Duck och Martin Dörnhöfer, direktör för Floating, Hydrogen, Development Optimization, RWE Renewables. Startupbolaget Solar Duck samarbetar i dag med det tyska energibolaget RWE för bygget av en pilotanläggning för flytande solceller.
Koen Burgers, vd för Solar Duck och Martin Dörnhöfer, direktör för Floating, Hydrogen, Development Optimization, RWE Renewables. Startupbolaget Solar Duck samarbetar i dag med det tyska energibolaget RWE för bygget av en pilotanläggning för flytande solceller. (Foto: RWE)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

Ett norsk-nederländskt startupbolag vill bygga en helt ny typ av anläggning för förnybar energi, en flytande solcellspark i havet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter examen från Delfts tekniska universitet 2009, med specialicering inom flexibla solcellsmoduler, ville den holländska flygingenjören Olaf de Swart arbeta med förnybar energi, men den finanskrisen gjorde att hans planer ändrades, det skriver Fortune.

Det enda jobb han kunde hitta var ett som projektingenjör på Damen Shipyards. Varvsindustrin var en av få branscher som inte förlamades av den finansiella kollapsen efter Lehman Brothers-kraschen så han tog jobbet men slutade aldrig tänka på energi.

Funderade på solceller i havet

Kostnaden för solenergi var då fortfarande hög men Olaf de Swart såg att ingenting hindrade solenergin från att bli den billigaste energikällan och han frågade sig varför solceller inte kan placeras i havet.

Damen gav honom år 2017 en liten budget för att undersöka sin idé, det hela ledde så småningom till att han och flera av hans kollegor tillsammans startade en egen flytande solcellsverksamhet till havs, Solar Duck.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Ska öppna pilotanläggning nästa år

Startupbolaget Solar Duck samarbetar i dag med det tyska energibolaget RWE för bygget av en pilotanläggning för flytande solceller, FPV. Nästa år ska anläggningen öppna i belgiska Nordsjön.

Anläggningen kommer vara en av de första som använder en trekantig design som ska hjälpa solcellerna att klara kraftiga och höga vågor, något som hittills hindrat installationer av solceller till havs.

Fokuserar på länder som saknar utrymme på land

ANNONS

Pilotprojektet kommer vara ett stort steg mot att bevisa att det går att ha solcellsparker till havs som kan generera billig energi.

“Vi fokuserar på länder som inte har utrymme att bygga solenergi i stor skala, så de inte kan dra nytta av de låga elpriserna som solenergi kan ge”, säger Olaf de Swart till Fortune.

“Och i de här länderna, om du tittar på var större delen av befolkningen finns, så är det i det vi kallar solbältsområdet runt ekvatorn”, säger han vidare till Fortune.

Utmanande problem för solceller i havet

Victor Signes, analytiker för förnybar energi på Rystad Energi, menar att flytande solcellsparker troligtvis inte kommer bli stort, främst för att miljön är tuff med utmaningar relaterade till saltvatten, vågor, säsongsbaserade tyfoner och förändringar i tidvatten.

Dock gör svårigheterna att hitta lämpliga platser för förnybar energi i bergiga eller tätbefolkade länder att idén med flytande solcellsparker i havet är en attraktiv ambition för entreprenörer.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rent vatten via solljus – startups storsatsar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]