Den är kraftfullare än något vi sett tidigare, men kommer med en prislapp som får många att höja på ögonbrynen. OpenAIs nya AI-modell, o3, imponerar på tester – men frågan är hur många som faktiskt har råd att använda den.
Nya AI-modellen: Ett gigantiskt steg – men till vilket pris?
Mest läst i kategorin
I slutet av 2024 presenterade OpenAI sin nya modell, o3 – något som fick många att häpna. När modellen testades enligt ARC-AGI – ett test som mäter förmågan till abstrakt resonemang och generalisering – nådde modellen nämligen 87,5 procent vid obegränsad datorkapacitet. Ett resultat som kan jämföras med GPT-4o:s blygsamma 5 procent.
Resultaten fick vissa entusiaster att spekulera i om detta kan vara början på artificiell generell intelligens (AGI) – en nivå av AI som OpenAI definierar som en teknologi som kan utföra de flesta kognitiva uppgifter lika bra eller bättre än en människa.
Läs mer: Tekniken som förändrar din vardag – nu kommer den. Dagens PS
Kritikerna säger sitt
Men inte alla är lika imponerade, rapporterar Fortune.
Bland annat menar AI-forskaren Gary Marcus att o3 kan ha tränats specifikt för att prestera bra på just ARC-AGI-testet. Det skulle med andra ord innebära att resultatet inte speglar dess verkliga kapacitet i mer komplexa och öppna scenarier.
Dessutom påpekas det att modellen, trots sin imponerande poäng, misslyckades med vissa enkla visuella resonemangsuppgifter som människor löser utan problem.
Detta, menar forskaren François Chollet som utvecklat ARC-AGI, är en viktig påminnelse om att höga poäng på tester inte nödvändigtvis betyder att AGI är uppnått.
Läs också: AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken. Dagens PS
En dyr historia
Det som genererar flest ögonbrynshöjningar är dock det eventuella priset.
För att uppnå toppresultatet på ARC-AGI-testet krävdes en enorm mängd datorkraft – kostnaden uppskattas till hundratusentals dollar för en enda uppgift.
Modellen bryter också mot en grundläggande princip inom mjukvaruutveckling: att marginalkostnaden för användning tenderar att sjunka till nästan noll. Med o3 gäller det motsatta – ju bättre prestanda, desto mer datorkraft krävs vid varje enskild användning.
Det här innebär att o3, trots sin avancerade kapacitet, kan vara ekonomiskt oåtkomlig för många företag – åtminstone om man vill utföra uppgifter som kräver högsta möjliga prestanda.
“I många fall kommer det fortfarande att vara enklare och mer ekonomiskt effektivt för företag att fortsätta anställa människor för att utföra arbetsuppgifter”, skriver Fortune.
Läs också: Nostradamus i ny tappning spår teknikkaos 2025. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.