Dagens PS

Nya AI-företag drar till sig miljarder i riskkapital

Nya AI-företag drar till sig miljarder
Bild, video eller text – generativ AI tar större och större plats, och lockar investerare. Bild: Pixabay
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 mars 2023Publicerad: 15 mars 2023

”Generativ AI” är nyckelorden när du ska attrahera kapital i Silicon Valley just nu. Det råder en guldrush där alla vill satsa i startups inom kategorin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Fyra ledande forskare inom AI lämnade Google tidigare i år för att bygga startupen Mobius AI.

De var osäkra på hur produkten skulle se ut, förutom att den skulle involvera AI-teknik som kan generera egna foton och videor.

Den oron var onödig. Inom en vecka hade två av av Silicon Valleys främsta riskkapitalföretag, Andreessen Horowitz och Index Ventures, kommit med varsitt finanseringserbjudande, skriver New York Times.

100 miljoner dollar – på en vecka

Plötsligt värderades Mobius, som NYT beskriver som ”lite mer än fyra killar och en bärbar dator” – runt 100 miljoner dollar (drygt en miljard kronor), en hyfsat hög siffra för en start-up som bara var en vecka gammal eller så.

När beskedet om erbjudandena läckte ut, gick andra investerare in för att uppmana Mobius att ta deras pengar också.

ANNONS

Senaste nytt

Guldrusch för AI-företag

Det här är det senaste exemplet på den guldrush kring nystartade företag som arbetar med generativ AI, som rått de senaste månaderna.

Intresset hos investerare har ökat så snabbt att värderingarna skjutit i höjden över 2021 års all time high-bubbla.

ANNONS

Skyll på chatboten

Finansieringsracet har blivit verkligt sedan ChatGPT, chatboten från OpenAI, blev viral förra året genom att visa kraften i AI:s förmåga att generera sina egna tweets, e-postmeddelanden, artiklar, svar och idéer.

Investerare som letar desperat efter nästa stora trend konkurrerar hårt om att investera i dessa företag och ger AI-entreprenörer niosiffriga värderingar för knappt mer än en idé och en meritförteckning, skriver NYT.

Låter alla blomma

“Vi är i den fasen av marknaden där den, typ, låter tusen blommor blomma”, säger Matt Turck, investerare specialiserad på AI hos riskföretaget Firstmark.

De blommande blommorna inkluderar Dust, en start-up som grundats av tidigare anställda på Open AI.

Tiotals miljoner rullar in

Dust är inne i en finansieringsrunda på 5 miljoner dollar (cirka 53 miljoner kronor) ledd av Sequoia Capital som kommer att värdera den till 30-40 miljoner dollar(318-424 miljoner kronor), säger två personer med inblick.

Perplexity AI, en start-up skapad av tidigare anställda på Open AI, Google och Meta, samlar 20-25 miljoner dollar, ledd av Nea som värderar företaget till cirka 150 miljoner dollar, enligt två källor.

ANNONS

Flera exempel

Langchain, ett nystartat företag som arbetar med programvara som hjälper andra företag att införliva AI i sina produkter, har samlat in medel från Benchmark, enligt en annan källa.

På Y Combinator, startup-inkubatorn, finns minst 50 av de 218 företagen i det aktuella programmet med generativ AI., enligt en sammanställning från Truewind, som ingår i programmet.

Förstår AI-möjligheterna

Alex Lee, Truewinds vd, säger att ChatGPT hjälpt investerare, potentiella kunder och anställda att förstå teknikens möjligheter.

“Nu säger de, `Åh, jag har spelat med ChaptGPT, och jag kan föreställa mig hur jag skulle kunna använda detta i min värld´”, säger Alex Lee enligt New York Times.

Bygger stor fond

Förra veckan tillkännagav Salesforce en fond på 250 miljoner dollar för investeringar i startups inom generativ AI vid sidan av nya investeringar i bland annat Cohere och Anthropic.

“Det finns några få tillfällen inom tekniken där man verkligen ser ett generationssprång framåt med revolutionerande teknologi”, säger John Somorjai, som leder Salesforces riskinvesteringar.

ANNONS

“De här företagen är nästa biljondollar-möjlighet inom mjukvara.”

Läs även: ChatGPT hjälper dig med middagen – men se upp 

Läs även: Dubbelspelet: Elon Musk varnar för AI 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS