Dagens PS

Finns mer energi att hämta ur uttjänt kärnbränsle

Tunnor med radioaktivt kärnavfall, som med den fjärde generationens kärnkraft kan återanvändas för utvinning av mer energi.
Tunnor med radioaktivt kärnavfall, som med den fjärde generationens kärnkraft kan återanvändas för utvinning av mer energi. (Foto: Wikimedia Commons/D5481026)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 sep. 2022Publicerad: 29 sep. 2022

Det finns hundratusentals ton uttjänt kärnbränsle i världen och det mesta förvaras obearbetat trots att det har kvar det mesta av sin energi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ny teknik kan ta tillvara på mer än hälften av den energi som finns i kärnbränsle, i stället för bara tre procent som dagens reaktorer. Fjärde generationens kärnkraftsreaktorer utvecklas nu för att kunna återanvända en stor det av det uttjänta kärnbränslet, skriver Vattenfall.

I dag innebär den så kallade upparbetningen, bearbetningen av kärnbränsleavfall så att det åter kan användas som bränsle, att endast en liten del av energin kan tas tillvara, bland annat för att dagens reaktorer kräver en viss typ av bränsle, men också för att det är komplicerat att bearbeta kärnavfallet.

I dag används kärnbränslet i fem år

Generation två och tre av kärnkraft som i dag finns i Sverige, använder kärnbränslet i fem år, med fjärde generationens reaktorer kan mer klyvbart material som alstrar energi produceras och kärnbränslet behöver inte bytas på överskådlig tid.

Begreppet fjärde generationens kärnkraft omfattar ny teknik som kan få ut mer energi ur kärnbränslet och ger ett kärnavfall som har mycket kortare halveringstid. Det tar dock ändå tusen år för avfallets strålning att minska så mycket att det är ofarligt.

Kan utvinna energi ur fler ämnen

Energin från flera ämnen, som plutonium, kan användas med fjärde generationens kärnteknik och upp till 60 procent av energivärdet i uran kan utvinnas med tekniken.

Forskning med den nya reaktortekniken pågår. I Sverige forskas det om den nya tekniken bland annat på KTH och Chalmers. Flera forskningsprojekt om fjärde generationens kärnkraft handlar om hur tekniken kan användas i små modulära reaktorer, så kallade SMR, det skriver Vattenfall.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Vattenfall vill bygga ny kärnkraft – “behövs”

Läs mer: SMR: Blir nygammal kärnkraft klimatets räddare?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

Fondsparandet i landet har nått en historisk milstolpe, med en total fondförmögenhet på smått ofattbara 8 400 miljarder kronor i november. Detta är en utveckling som inte bara imponerar, utan också väcker frågor om vad som ligger bakom framgången. Vad ligger bakom denna explosionsartade utveckling? Det förklarar vår reporter David Ingnäs i PS Studio. Trots […]