Dagens PS

Ny teknik kan lösa plastkrisen: “Banbrytande” 

Ny teknik kan lösa plastkrisen: “Banbrytande”
I dagsläget återvinns bara drygt 9 procent av all plast globalt (Foto: Magnus Andersson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 22 jan. 2025Publicerad: 22 jan. 2025

Plastbergen växer och hotar vår planet. Nu har forskare i Sydkorea gjort en banbrytande upptäckt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år dumpas drygt 11 miljoner ton plastskräp i haven och bara cirka 9 procent av all plast återvinns. Dessa dystra siffror kommer från WWF

Jordens mikroorganismer är förvisso redan anpassade för att bryta ned plastskräp – men det går olidligt långsamt. 

Att bryta ner en vanlig plastpåse kan ta drygt 20 år medan flaskor tar betydligt längre tid, skriver Forskning och Framsteg. 

Men nu har ett gäng forskare vid Kyungpook National University utvecklat en biokatalysator, KUBU-M12. Detta är en av de mest effektiva lösningarna hittills för att bryta ner plast. Det rapporterar Yahoo

Missa inte: Startar dagen med en kopp mikroplast. Dagens PS

Teknik som imiterar naturen

Med hjälp av denna nya biokatalysator kan en av världens vanligaste plastsorter, PET, brytas ner på ett helt nytt sätt. 

Katalysatorn fungerar genom att imitera hur naturliga substanser bryts ner i naturen – och är så kraftfull att den kan hantera även förorenad plast som tidigare varit omöjlig att återvinna.

“Det här är en banbrytande teknik som möjliggör permanent återvinning även av kontaminerad plast”, säger professor Kim Kyung-jin, en av forskarna bakom upptäckten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

PET svår att återvinna

PET-plast (polyetylentereftalat) är en av de vanligaste plasttyperna i världen. Den används i allt från vattenflaskor och kläder till bilbälten. 

Problemet är att PET inte bara är svår att återvinna – den tillverkas därtill av råolja vilket gör den skadlig för miljön under hela sin livscykel.

I dagsläget återvinns endast 9 procent av all plast globalt. Resten hamnar i naturen, på soptippar eller i haven där det orsakar enorma skador på marint liv.

Läs även: Nej – plasten går inte till återvinning. Dagens PS

En lösning på plastkrisen?

Den nya tekniken hoppas man ska bli ett viktigt steg mot att lösa plastkrisen. Genom att bryta ner befintligt plastavfall effektivt kan vi minska mängden plast som annars skulle ligga kvar i naturen i hundratals år.

Forskarna bakom teknologin betonar dock att detta inte innebär en fribiljett till fortsatt plastproduktion. Samtidigt som nya lösningar utvecklas måste samhället också minska sitt beroende av plast och satsa på hållbara alternativ, säger de. 

Dessutom måste återvinningssystemen förbättras och företag och regeringar behöver investera i den nya tekniken för att den ska få genomslag globalt.

ANNONS

Läs också: Mörka sanningen: Plast dödar – bolagsjättarna går fria. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS