Dagens PS

Ny teknik för produktion av grön vätgas

Semcon
Semcon och Hystar ska med ny teknik öka den mängd vätgas som produceras genom elektrolys med vatten, utan att använda mer energi. (Foto: Semcon)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 16 nov. 2021

Semcon utvecklar tillsammans med norska Hystar en ny teknik för vätgasproduktion. Projektet ska öka mängden grön vätgas som produceras med elektrolys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Produktion av grön vätgas är en av EU:s prioriteringar och den gröna vätgasen är viktig för energiomställningen. Jämfört med dagens elektrolysteknologi ska Semcon och Hystar öka den mängd vätgas som produceras genom elektrolys med mer än 150 procent, utan att använda mer energi.

“Elektrolystekniken vi utvecklar tillsammans kommer göra det möjligt för Hystar att producera mycket energieffektiva elektrolysörer, med potential att minska kapitalkostnaden för elektrolys med upp till 60 procent. Det här är något som världen verkligen behöver, säger Tommy Ekman, tekniskt ansvarig och projektledare på Semcon i ett pressmeddelande.

När vätgas framställs av naturgas släpps stora mängder koldioxid ut, att använda vatten i elektrolysen är mer miljövänligt, då används elektricitet för att dela upp vattenmolekyler i syre och väte. När man i processen använder el från förnybara källor klassas resultatet som grön vätgas.

Läs mer: Ny teknik ska minska blodförlust vid skada

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]