Ny teknik med 3D-skanning får danska Jellingstenen att släppa ifrån sig tidigare okänd information. Vikingadrottningen Thyras roll för det tidiga Danmark verkar vara större än experterna tidigare anat.
Ny teknik avslöjar: Vikingadrottningens betydelse
Mest läst i kategorin
Med ny teknik har forskare från Sverige och Danmark fått Jellingstenarna att avslöja fler hemligheter, och det ger eko världen runt.
“Ett hedersuppdrag”
Svenska Riksantikvarieämbetet har tillsammans med runforskare från Nationalmuseet i Köpenhamn och experter på hällristningar från Länsstyrelsen i Västra Götaland lyckats klämma fler hemligheter ur en av världens mest berömda runstenar.
“Metoden har länge använts på runstenar i Sverige, men att göra det på den stora Jellingstenen är speciellt eftersom den har så stor betydelse för den danska historieskrivningen”, säger Laila Kitzler Åhfeldt, runolog på Runverket vid Riksantikvarieämbetet i ett pressmeddelande. “Det är ett hedersuppdrag.”
Senaste nytt
Ny teknik – unik metod
Den metod som använts är unik, och bygger på ett särskilt analysverktyg för att utvinna variabler ur en 3D-modell, statistiska metoder och experimentella studier enligt Riksantikvarieämbetets sajt.
Experterna har analyserat huggmärken på flera runstenar och hittat tecken som tyder på att det handlar om en enda runhuggare som arbetat med stenarna uppger amerikanska CNN.
Mäktig vikingadrottning
Runstenshuggaren upprepar vid flera tillfällen Thyras namn, och det antyder att det handlar om en mäktig vikingadrottning som förmodligen hade en större roll i nationen Danmarks födelse än forskarna tidigare anat.
Den stora Jellingstenen kallas ibland Danmarks dopattest, och berättar historien om hur kung Harald vann hela Danmark och Norge, och gjorde danerna kristna.
Startade trend
Troligen startade Jellingstenarna den runstens-boom som följde i Sverige från det sena 900-talet och genom hela 1 000-talet enligt Riksantikvarieämbetet.
“Att lära mer om runstenshuggaren och namnen på stenen är fascinerande”, säger Katherine Cross, York St John University i Storbritannien enligt CNN.
“Vi kan bara förstå tidiga medeltida källor när vi kan tänka på vem som skapade dem och varför”, fortsätter hon.
Läs även: Här hittades Sveriges största guldskatt (Dagens PS)
Läs även: Guld-skatt funnen i Norge: “Väldigt sällsynt” (Dagens PS)
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.