En resa till Mars utan radioaktivt avfall, utan jättelika bränsletankar – och med samma kraft som solen själv använder. Nu menar ett brittiskt startup att det är möjligt – snart.
Ny fusionraket kan halvera restiden till Mars


Mest läst i kategorin
Bakom projektet står Pulsar Fusion, ett brittiskt företag som utvecklar Sunbird, ett rymdraketkoncept baserat på kärnfusion – samma process som driver solen och stjärnorna.
Med finansiering från brittiska rymdstyrelsen UK Space Agency vill företaget bygga en raket som bokstavligt talat sätter fart på framtiden.
Fusionen ska inte bara vara snabbare än dagens raketer – utan även renare.
Det behövs bara några gram bränsle, och enligt företaget uppstår inget radioaktivt avfall. I teorin ska Sunbird kunna nå en hastighet på upp till 805 000 kilometer i timmen vilket slår dagens snabbaste rymdfarkoster med marginal.
Fusion logisk i rymden
Enligt Pulsars grundare Richard Dinan är fusionstekniken mer logisk att använda i rymden än på jorden.
“Fusion vill inte fungera i en atmosfär. Rymden är en mycket mer naturlig plats för fusion – det är ju där det händer redan”, säger han till CNN.
På jorden har forskare försökt tämja fusionen i årtionden – utan att riktigt lyckas. Men i rymden behövs inte samma stabilitet eller energivinster eftersom målet inte är att generera el – utan att skapa drivkraft.
Senaste nytt
Startklar 2027
Sunbird är förvisso fortfarande på ritbordet, men målet är att skicka upp en första prototyp i omloppsbana redan 2027. Då ska företaget försöka uppnå fusion i rymden – något ingen annan lyckats med.
Den första testmodellen kallas för ett “linjärt fusionsexperiment”, och ska enligt Dinan kosta omkring 70 miljoner dollar att utveckla. En färdig version av raketen kan vara redo inom fem år – om finansieringen går i lås.
Som en elscooter – fast i omloppsbana
Enligt Pulsar ska Sunbird inte bara användas för resor till Mars. Visionen är att raketerna ska finnas stationerade i omloppsbana, färdiga att docka med rymdfarkoster som behöver skjuts vidare ut i solsystemet.
“Vi skickar upp dem i omloppsbana där de väntar, lite som stadscyklar. Sen stänger du av dina vanliga motorer och kopplar på fusionen för den långa resan”, säger Dinan.
Läs även: Sensationellt fynd: Här låg Mars försvunna sandstränder. Dagens PS
Inte ensamma på startlinjen
Flera aktörer satsar nu på nukleär rymddrift, både via fusion och fission. Bland annat samarbetar General Atomics och NASA kring ett fissionsbaserat system som också ska testas 2027.
Men just fusion har en särskild dragningskraft – trots de tekniska hinder som återstår.
Enligt forskare från både Imperial College London och University of Washington kan tekniken bli en gamechanger för både bemannade och obemannade uppdrag. Inte minst eftersom den på sikt skulle kunna användas för att hämta resurser som helium-3 från månen – ett bränsle som är sällsynt på jorden men kan bli ovärderligt i framtiden.
Ett helt nytt sätt att resa
Om Sunbird fungerar som planerat, skulle den kunna ta 2 000 kilo last till Mars på under sex månader, skicka sonder till Jupiter på halva tiden jämfört med dagens metoder och öppna upp för asteroidbrytning med kortare vändtider.
Men först måste raketen byggas – och fusionen faktiskt fungera i omloppsbana.
“Vi hoppas att Pulsar blir det första företaget som faktiskt lyckas”, avslutar Dinan.
Läs också: Norge varnar för raketer från Sverige. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.