Dagens PS

Ny borrteknik gör att energi kan tas från jordens inre

Under jordens yta finns så mycket geotermisk värme att den kan förse hela världen med energi i miljontals år. Energibolaget Quaise har utvecklat en borrteknik för att komma åt den värmen
Under jordens yta finns så mycket geotermisk värme att den kan förse hela världen med energi i miljontals år. Energibolaget Quaise har utvecklat en borrteknik för att komma åt den värmen. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 mars 2022Publicerad: 11 mars 2022

Energibolaget Quaise vill skapa energi från värme 20 kilometer ned i jorden genom att använda teknik som utvecklats för fusionsexperiment.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En kraftfull strålteknik som först utvecklades för att hetta upp plasma i fusionsexperiment gör att det går att ta sig igenom berggrunden långt under jordens yta, som tidigare varit ogenomtränglig, genom att borrhålet förångas med millimetervågor, det skriver New Atlas.

Här görs experiment med millimetervågsborrning i Oak Ridge National Laboratories

Här görs experiment med millimetervågsborrning i Oak Ridge National Laboratories. (Foto: Quaise Energy)

 

Enligt fusionsreserchingenjören Paul Woskov vid Massachussetts Institute of Technology, MIT, Finns det så mycket geotermisk värme under jordens yta att om vi tar ut endast 0,1 procent av den räcker det till att förse hela världen med energi i mer än 20 miljoner år.

Ned till 500 graders värme

Enligt det Bostonbaserade MIT-spinoffbolaget Quase gör tekniken att de kan borra långt djupare hål än vad som tidigare varit möjligt, och komma ned till temperaturer i berggrunden på 500 grader Celsius.

Den kritiska punkten för vatten är 347 grader Celsius, vid temperaturer över det, och tryck, blir vatten en superkritisk vätska som inte har någon gräns mellan vätskefas och gasfas.

Outtömlig energiresurs

Resultatet blir nästan outtömliga geotermiska energiresurser som kan bli tillgängliga var som helst på jorden. I princip kan alla kraftverk som använder fossilbränsle för att skapa ånga som driver turbiner anslutas till den här gröna energin som inte läcker ut någon koldioxid alls.

ANNONS

Enligt New Atlas är det djupaste hål i jordskorpan som människor hittills har borrat 12 289 meter djupt och tog 20 år att borra. Enligt Quaise tar det med deras teknik bara 100 dagar att borra ett hål som är 20 kilometer djupt.

Grön energiförsörjning

Bolagets hybridborrigg kombinerar en traditionell roterande borrkrona, som tar sig igenom de första lagren, med en gyrotrondriven stråle som sedan spräcker, smälter och förångar den hårda berggrunden. En gyrotron är ett elektronrör för mikrovågor vid mycket höga effekter.

På 100 dagar kan man således skapa långsiktig grön energiförsörjning i ett borrhål vars kanter består av glasartad smält sten.

Ett stenprov med ett mikrovågsborrat hål vid MIT Plasma Science Fusion Center.

Ett stenprov med ett mikrovågsborrat hål vid MIT Plasma Science Fusion Center. (Foto: Quaise Energy)

 

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Grön vätgas konkurrenskraftig inom några år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]