Dagens PS

Nvidias vd: "Torterar dem till storhet"

Jobba hårt men nut av belöningen. Ja det anser Nvidias vd Jensen Huang. Nu kommer det fram att förhållandena på arbetsplatsen var omänskliga. (Foto: Jeff Chiu/TT)
Jobba hårt men njut av belöningen. Ja, det anser Nvidias vd Jensen Huang. Nu kommer det fram att förhållandena på arbetsplatsen varit omänskliga. (Foto: Jeff Chiu/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 28 aug. 2024Publicerad: 28 aug. 2024

Nvidias framgångar gömmer en annan verklighet: en krävande arbetsmiljö där överarbete och stress är vardag för de anställda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En solig sommardag i Santa Clara, Kalifornien, är parkeringen utanför Nvidia fylld av lyxbilar. Porsche, Corvette och Lamborghini har tagit platsen för mer ödmjuka modeller. Bilarna skiner i företagets limegröna färg, men deras ägare är fast inne på kontoret istället för att njuta av sina framgångar skriver Bloomberg.

Nvidia skapar miljonärer – men till vilket pris?

Nvidias aktie har stigit med otroliga 3 776 procent sedan början av 2019, tack vare företagets framgångar inom AI-teknik.

Många anställda har blivit mångmiljonärer på kuppen.

Men bakom framgångarna döljer sig en krävande arbetsmiljö. Nu börjar en oroande företagskultur att växa fram, enligt flera nuvarande och tidigare anställda som valt att vara anonyma av rädsla för repressalier.

ANNONS

Senaste nytt

“Torterar dem till storhet”

Nvidia, med sin vd och grundare Jensen Huang i spetsen, har under sina 31 år vuxit till att bli ett av världens största teknikföretag. Huang är känd för sina höga krav och en arbetskultur där överarbete och stress är normen.

Företagsstrukturen beskrivs som kaotisk, där en chef kan ha dussintals direktrapporterande under sig. Istället för att avskeda personal, som många konkurrenter gör, har Huang öppet sagt att han hellre “torterar dem till storhet.”

Tortyr men med fet belöning. Är det så det ska vara? (Foto: Jeff Chiu/TT)
Tortyr men med fet belöning. Är det så det ska vara? (Foto: Jeff Chiu/TT)
ANNONS

En tidigare anställd som arbetade med teknisk support berättar om en vardag där arbetsdagarna ofta sträckte sig till klockan 1-2 på natten, sju dagar i veckan. Han beskrev miljön som en tryckkokare, där möten ofta urartade i skrikande konflikter. Trots detta var det svårt att lämna på grund av den generösa ersättningen.

En annan tidigare anställd, som arbetade inom marknadsföring, beskrev hur hon deltog i upp till tio möten per dag, där många ofta slutade i bråk. Hon stannade kvar i två år, lockad av de “gyllene handbojorna” – möjligheten att tjäna ännu mer pengar.

Lockelsen att stanna

Trots den hårda arbetsmiljön har Nvidia haft lätt att behålla sina anställda. Företagets aktieutdelningar sträcker sig över fyra år, vilket ger anställda incitament att stanna kvar. År 2023 var personalomsättningen 5,3 procent, men efter att företaget nådde en värdering på över 11 biljoner kronor, halverades den till 2,7 procent.

Att “vila och vänta på aktieutdelningen”, är en vanligt förekommande strategi inom teknikindustrin, men den verkar inte fungera på Nvidia. En nuvarande anställd berättar att det skulle vara pinsamt och socialt svårt att bara glida med.

De som försökt har blivit föremål för intern kritik.

Välståndet är påtagligt

Nvidia-anställda lever i stor rikedom. En tidigare ingenjör berättar om kollegor som ständigt pratar om nya semesterhus och dyra sportevenemang som Super Bowl. Många anställda har ackumulerat förmögenheter större än sina motsvarigheter på andra chipföretag.

Trots detta fortsätter de att arbeta hårt, lockade av ännu större ekonomiska belöningar när nästa aktieutdelning kommer.

ANNONS

Inför Nvidias siffersläpp: “Viktigaste rapporten på år”

På onsdag kväll svensk tid håller planetens börser och ekonomer andan. Då kommer superbolaget Nvidias rapport, vars utfall kan få hela världsekonomin att

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]