Dagens PS

Nu kan solen stoppa flyget – och stänga elnät

solen
Solen är nu i en väldigt aktiv period – det kan ställa till bekymmer för bland annat flyg och el. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 01 mars 2023Publicerad: 01 mars 2023

Solen börjar bli mer aktiv än den varit på tio år – och det ställer till en del. Det blir visserligen fler vackra norrsken men också strömavbrott, flygplan som inte kan lyfta och störningar i elnät. Det här kan pågå flera år, enligt en expert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Solen är på väg in i en period av toppaktivitet som kommer att pågå i flera år, larmar en expert hos Business Insider. Solen blir mer aktiv än den varit på ett decennium och det ställer till det för oss på jorden.

Solen producerar fler solstormar och får kraftfulla energiutbrott. För oss kan det innebära strömavbrott, störningar i kommunikationsnät, flygplan som inte kan lyfta och annat.
”Vi är helt enkelt inte förberedda på hårt rymdväder”, säger Mathew Owens, professor i rymdfysik vid universitetet i Reading.

Slår ut elnät

Solstormarna som rasar under solens mest aktiva period skapar utbrott av elektromagnetisk energi som kan påverka allt från elnät till GPS-signaler. Dessa så kallade ”solmaximum” inträffar ungefär vart elfte år och har inte varit något stort problem tidigare.

Nu fruktar forskare att vårt beroende av elektricitet och våra sammankopplade nät kan göra att vi är mycket mer sårbara den här gången än vid något tidigare tillfälle.

”Vart elfte år eller så blir solen “konvektivt instabil”, vilket betyder att dess magnetfält blir så instabila att de magnetiska nord- och sydpolerna plötsligt vänder och kastar ut vår stjärnas polaritet”, förklarar Mathew Owens.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Solen skapar förödelse

Den instabiliteten orsakar förödelse i magnetfälten vid solens yta, som blir mycket mer aktiva. Det är då solmaximum inträffar.

Den energin kan påverka kommunikationen genom att bråka med jonosfären, ett lager av laddade partiklar i vår övre atmosfär. Det kan exempelvis orsaka problem för flygresor.

ANNONS

En färsk studie som undersökt flygresor under en 22-årsperiod visar att flygplan har 21 procent större sannolikhet att bli minst en halvtimme försenade när solen var mycket aktiv.

Strålarna kan förändra magnetfälten i jonosfären, vilket kan påverka GPS-signaler som måste tränga igenom det lagret för att nå jorden.

Fick minor att explodera

När den geomagnetiska stormen bråkar med jonosfärens magnetiska laddning skapar den strömmar i jonosfären. Dessa strömmar i vår övre atmosfär interagerar med partiklarna i marken. Interaktionen mellan dessa partiklar skapar starka elektriska strömmar som kan utlösa udda fenomen.

I ett exempel från 1972 såg amerikanska militärpiloter som flög söder om Haiphongs hamn i norra Vietnam två dussin havsminor explodera i vattnet utan någon uppenbar orsak.
En studie från 2018 som tittade på rymdvädret vid den tiden drog slutsatsen att orsaken var en enorm solstorm.

”Haft tur hittills”

En stor geomagnetisk storm på väg mot jorden – en storm så stor att den “förmodligen skulle ge oss norrsken ner till ekvatorn” – kan få flera transformatorer att fallera samtidigt, eller i värsta fall slå ut hela elnät för ”veckor eller till och med månader”, som professor Owens uttrycker saken.

Hittills har vi haft tur, konstaterar han. Den värsta solstormen vi har sett inträffade 1859. Men vi förlitade oss inte lika mycket på elektricitet då som vi gör nu; det enda den slog ut var telegraflinjer.

Sex miljoner utan ström

ANNONS

Samtidigt visar en händelse 1989 hur sårbara vi har blivit. En enorm geomagnetisk storm den 13 mars det året bröt strömmen till sex miljoner människor i Quebec under nio timmar.

Mathew Owens konstaterar att vi ”sannolikt” inte är förberedda på hårt rymdväder. “För varje decennium blir vi mer beroende av elektrisk infrastruktur”, säger han och påpekar att den senaste solcykeln, som nådde sin topp runt 2010, var särskilt svag och kan ha invaggat oss i falsk säkerhet.

Läs även: ”Konstgjord sol” kan vara nära – experiment lyckat  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]