I skuggan av de tekniska jättarna visar ny data att de mindre webbaktörerna nu börjat blomstra, allt tack vare EU:s nya tekniklagar. Men vägen är fortfarande inte spikrak.
Nu börjar EU:s nya tekniklagar betala sig
Mest läst i kategorin
Är det en ny era för små aktörer vi skådar i horisonten? Ja, åtminstone om man tittar på Reuters insamlade data.
Webbläsarnas uppsving ska bero på det nya regelverket Digital Markets Act, DMA, som trädde i kraft i mars. Syftet var att förhindra techbolag från att kunna tvinga användare att enbart hålla sig till deras appar och tjänster.
Något som nu tycks ha burit frukt.
En ny era
I en värld dominerad av tekniska giganter som Google, Microsoft och Apple, har de nya tekniklagarna sett några tydliga vinnare: mindre webbläsarföretag.
Flera mindre webbföretag har nämligen sett en markant ökning i antalet användare, vilket tyder på att lagen redan börjar förändra det digitala landskapet.
Läs också: Googles öde – nu i Apples händer. Dagens PS
Senaste nytt
Stort uppsving
Företag som Aloha Browser och Norges Vivaldi rapporterar om rekordtillväxt i användartal.
Aloha Browser noterar en ökning i användare med 250 procent under mars månad, medan andra webbläsare som Brave, Ecosia och Opera också upplever en stor ökning, rapporterar Reuters.
Denna ökning kommer som en direkt följd av dessa nya tekniklagar, som tvingar stora teknikföretag att låta användare välja sin webbläsare vid inställning av nya mobila enheter.
Kritik
Trots framgångarna kritiserar vissa företagsledare implementeringen av dessa valskärmar som de anser vara långsamma och klumpiga.
Detta hämmar, enligt kritikerna, användarnas möjlighet att enkelt byta till nya webbläsare.
“Processen är så krånglig att det är enklast för användarna att välja Safari eller potentiellt något annat känt namn”, sa Jon Stephenson von Tetzchner, vd för Norges Vivaldi.
Apple i skottgluggen
Särskilt riktas kritiken mot Apple, som anklagas för att dra fötterna efter sig.
Europeiska kommissionen har därför påbörjat en undersökning om icke-efterlevnad mot Apple för att se om de aktivt förhindrar användares fria val av tjänster.
Apple har även tidigare fått böter på 1,8 miljarder euro efter att ha brutit mot regler där man inte informerar användare om billigare alternativ.
Läs också: EU jagar techjättarna – hotar med jätteböter. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.