Stålindustrin tillhör våra största utsläppare av koldioxid men nu är testproduktion av fossilfri järnsvamp är igång. Järnsvamp används vid tillverkningen av stål.
Nu är testproduktionen av fossilfri järnsvamp igång
Mest läst i kategorin
Järn- och stålproduktionen i Sverige och Finland tillhör de riktigt stora utsläpparna av koldioxid. SSAB, LKB och Vattenfall har gått samman i projektet Hybrit och testproduktion av fossilfri järnsvamp är i full gång. Tanken är att det till år 2026 enbart ska tillverkas fossilfritt järn och stål.
Christina Båge Friborg, Hållbarhetsdirektör på SSAB, berättar i Rejlers Play att SSAB häromveckan gick ut med ett pressmeddelande om att de redan producerat 100 ton fossilfri järnsvamp och att bolaget tillsammans med AB Volvo har planer på att redan i höst sätta konceptfordon på marknaden.
Ställer om i Oxelösund just nu
Hon berättar att SSAB:s anläggning i Oxelösund håller på att ställa om nu.
“Vi kommer ha kommersiellt stål på marknaden 2026, och då är det 1,3 miljoner ton fossilfritt stål som vi kommer kunna sätta på marknaden”, säger hon i Rejlers Play.
Christina Båge Friborg berättar att SSAB har en anläggning i Oxelösund och en i Luleå, samt två masugnar i Finland. Därutöver har bolaget två tillverkningsanläggningar i USA som redan är skrotbaserade så där finns inga masugnar. Masugnar står för 90 procent av utsläppen.
Står för 10 procent av utsläppen
“SSAB står för 10 procent av Sveriges utsläpp, när vi ställer om Oxelösund så drar vi ned SSAB:s svenska utsläpp med 25 procent, bara på den anläggningen så det är stora skillnader som vi åstadkommer”, säger hon.
Hon räknar ut att 25 procent av SSAB:s svenska utsläpp motsvarar någonstans mellan 2 och 4 procent av hela de svenska utsläppen. När SSAB är klar med sin omställning kommer 10 procent av Sveriges totala utsläpp vara borta. I Finland handlar det om 7 procent.
Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.
Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.